“In Nederland is ophef ontstaan om een terugbetaalbare therapie voor homo’s, ingericht door een christelijke organisatie. De christelijke organisatie ‘Different’ biedt homoseksuelen een therapie aan die hen zou helpen hun lustgevoelens te onderdrukken en te beheersen. Verschillende Nederlandse partijen hebben ontzet gereageerd op een bericht in de krant Trouw, waaruit blijkt dat de Nederlandse zorgverzekeraars die therapie nu verplicht vergoeden.Ook beroepsverenigingen van artsen en psychologen tekenen groot bezwaar aan bij zo’n ‘homotherapie’. Er is volgens artsenorganisatie KNMG geen enkel bewijs dat zo’n therapie zou werken, en bovendien kan een ‘anti-homoseksualiteitsbehandeling’ zelfs schadelijk zijn.”; schreef De Standaard.

Jong & HiB heeft al eerder bericht over homogenezing en de gevaren die hiermee gekoppeld gaan.

Different is net als in Nederland, ook in Vlaanderen actief bezig om homoseksualiteit te onderdrukken door mensen te brainwashen om een heteronormaal patroon te volgen die hen gelukkiger maakt en dichter brengt bij God. Deze ‘therapie’ is iets wat in praktijk enkel succes kent als men intensief in contact blijft met leden van de organisatie die eenzelfde overtuigingskracht uitoefenen en elkaar controleren. Different heeft veel weg van een sekte. De personen die ‘hervallen’ worden geëxcommuniceerd en komen in een identiteitscrisis terecht. Het aantal personen die hun homoseksualiteit onderdrukken zijn de succesverhalen van de organisatie.

Volgens het onderzoek die Nederlandse Minister van Volksgezondheid Edith Schippers liet uitvoeren, gaat het om hulpverlening bij christelijke mannen en vrouwen om zichzelf te aanvaarden en of ze al dan niet een homoseksuele relatie aangaan. (Homoseksualiteit heeft in Nederland betrekking op zowel mannen als vrouwen). De politieke partij ChristenUnie nam het vervolgens op voor de zorgorganisatie in het parlement, omdat het onderzoek ten onrechte Different in een slecht daglicht stelt.

Het COC (vergelijkbaar met het Vlaamse çavaria) en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP) laten weten ‘hogelijk verbaasd’ te zijn over de stelligheid van de conclusies van Schippers. “Wij krijgen de indruk dat er alleen is gesproken met de directeur van Different. Hoe kun je zo een goed beeld krijgen van wat er gebeurt? De media staan vol met klachten van cliënten.”

De therapie is ingebed in een grotere algemeen geheel van hulpverlening, waardoor het de juridische narigheid weet te omzeilen. Het is een beetje zoals het Rode Kruis dat aangeeft, mannen die seks hebben met mannen, geen bloed mogen doneren, maar ze geen homo’s uitsluit.

In Christelijke en Islamitische gemeenschap is er een groot verschil tussen praktiserende homoseksuelen en deze die er voor kiezen om geen relatie aan te gaan met iemand van hetzelfde geslacht. De dergelijke homogenezingorganisaties berust op: neerkijken op homoseksualiteit en goedkeuren van heteroseksualiteit.

De impact van Different Vlaanderen (en mogelijke terugbetaling van hun omstreden hulpverlening door de Vlaamse ziekenfondsen) is niet door de media onderzocht.