Fanatieke christenen beweren dat via hersteltherapie hun zoon of dochter terug ‘normaal’ kan worden als ze het ‘pad dat God uitkoos’ kiezen en niet toegeven aan sodomie. Ook in België is er zo’n bekeringsorganisatie actief. Dit is het centrale thema van de twee volgende Jong & HiB meetings.

Jeffrey Ford is een psychiater uit Minnesota, die beweerd dat zijn homoseksualiteit zogezegd werd uitgebannen. De therapie bestond uit het toedienen van elektroshocks op zijn mannelijk lid, telkens hij aan homoseks moest denken. De behandeling heeft iets weg van de video confrontatie uit Stanley Kubrich’s A Clockwork Orange. Na drie jaar hersteltherapie was Ford zogezegd ‘genezen’ en begon hij op zijn beurt andere homo’s te overtuigen hetero te worden. Vandaag is hij tot het inzicht gekomen; dat je seksuele geaardheid niet kan tegenhouden. De organisatie die zich bezig houdt met de “hersteltherapie” is vooral Exodus International. Ook hier in Vlaanderen is de afdeling actief bezig met homo’s te overtuigen, dat hun seksualiteit een afwijking én een zonde is. Bekeren tot de kerk en heteroseksualiteit is de oplossing.
Exodus, speelt vooral in op het gemis van vader – of moederfiguur tijdens de jeugd. Volgens hen vertonen mensen met zo’n gemis, spontaan homoseksueel gedrag. Met een intensief programma bestrijden ze homoseksualiteit door in commune te leven. Want dat zou het middel zijn om homoseksualiteit uit te bannen. Je zou mensen van hetzelfde geslacht op die wijze, als een vriend leren kennen, en niet als partner.

Different

Zo beweerd de Amerikaanse evangelische kerk reeds duizenden homoseksuelen te hebben genezen. Naast Exodus, is ook de Catholic Medical Association en het in 1992 opgerichte NARTH (National Association for Research and Therapy of Homosexuality) bezig met “hersteltherapie”.
Sinds 2000 bestaat er een Exodusgemeenschap in Vlaanderen, Different genaamd. Ze geven behandelingen in Tongeren en Heverlee op individuele basis en zijn ook in Nederland actief. Exodus Europe werd in 1982 opgericht in Nederland, naar het Amerikaanse model. Reitze Siebesma is docente bij Different, de Exodus genootschap in Nederland en Vlaanderen, voor wie worstelt met hun seksuele identiteit. Het bekeren tot God ligt aan de basis van genezing; volgens hen.

Psychiatrie

Ongeveer 35 jaar geleden werd homoseksualiteit door de Amerikaanse Psychologische Associatie van de lijst van geestesziekten geschrapt. Vandaag verdedigt de Associatie dan ook homoseksualiteit. De hersteltherapie kent géén wetenschappelijk onderzoek en levert geen enkele vorm van bewijzen, aldus de genootschap. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, stelt zelfs dat hersteltherapie gevaarlijk is en schade toebrengt aan homoseksuelen. Je seksuele geaardheid is namelijk niet om te keren, uit te bannen of te genezen. De onderdrukking ervan kan vele psychologische gevolgen hebben. Holebi’s kunnen beter werken aan zichzelf accepteren.

Predikant en leider van het fundamentalistische genootschap, Michael Johnston, heeft zelf ook de therapie gevolgd. Zijn verhaal kon je vorig jaar zien in een aflevering van Koppen. Hij zetelde in de raad van bestuur van Exodus en stapte ook weer op. Volgens hem is homoseksualiteit een zonde. De enige remedie is bekeren, want anders wacht je een leven in de hel. De evangelische gemeenschap is in Vlaanderen gelukkig vrij klein.

Focus on the family

Een andere gevaarlijke organisatie is Focus on the Family. Ze hebben een scholenwerking, waarbij ze via radio, tijdschriften en lezingen spreken over hoe homoseksualiteit genezen kan worden. Ze bezweren homo’s, omdat ze geloven dat homo’s scholen en regering willen innemen. De vraag is natuurlijk; wie gaat met het maken van bezweringen naar de hel? Het is daar misschien wel warmer dan op een Philladelphia-wolkje, kaas of rijstpap met gouden lepeltjes eten. Focus on the Familly houden protestacties tegen homo’s, abortussen etc. maar houden ook de media ‘zuiver’. Jeugdprogramma’s zoals het Canadese Degrassi:the Next Generation dat Ketnet uitzendt, hebben ze willen boycotten om dat homo, zelfmoord, drug en abortusthema’s aan bod komen.

Bijzondere literatuur:

A Parent’s Guide to Preventing Homosexuality by Joseph Nicolosi and Linda Ames Nicolosi
Coming Out Straight: Understanding and Healing Homosexuality, by Richard Cohen
Healing Homosexuality: Case Stories of Reparative Therapy by Arno Karlen

www.exodus.to
www.different.nl
www.differentvlaanderen.be

www.becomingreal.org

Jezus is Gay bij Jong & HiB

Centraal thema van de volgende Jong & HiB meeting is “hersteltherapie”. In de films But I’m a Cheerleader, Saved! en Latter Days, komt deze praktijk deels aan bod. We starten woensdag 15 augustus om 14uur.

Op de Jong & HiB meeting vrijdag 17 augustus is het tijd voor het vervolg met “Eating Out 2: Sloppy Seconds”, waar homo Kyle zich voordoet als hetero en tot God bekeerd om bevriend te worden met de jongen die twijfelt aan zichzelf. Wie niet twijfelt is het hoofdpersonage uit de mooie en komische travo-film Kinky Boots.

Jong & HiB meeting op 15 en 17 augustus in het CGSO (Kon.Elisabethlaan 92 – waar de OUT installatie staat).
Gepost op 11 augustus 2007 om 13u54