Naar goede gewoonte organiseert Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, samen met tal van partners, in februari de ‘Week van de Lentekriebels’. Die roept iedereen die met jongeren werkt op om  het thema relaties en seksualiteit aan te kaarten. Centraal voor 2014 staat een gepaste anticonceptiekeuze. Leraars die het graag interactief aanpakken kunnen aan de slag met de nieuwe babbelmethodiek ‘Tussen de lakens’. Aan de hand van lakens met levensgrote tekeningen van een naakte man en vrouw worden leerlingen gestimuleerd om over verschillende aspecten van lichamelijkheid en seksualiteit te praten. Daarnaast verspreidt Sensoa een affiche en een minifolder, die jongeren helpt om met  de huisarts over anticonceptie te spreken. Ouders kunnen voor tips over seksuele voorlichting terecht op seksualiteit.be, begeleiders van jongeren op seksuelevorming.be en jongeren zelf op allesoverseks.be. In het stadsbeeld van een aantal universiteitssteden zullen levensgrote kubussen met het campagnebeeld geplaatst worden.

Het belang van RSV (Relationele en Seksuele Vorming)

Praten met kinderen en jongeren over seksualiteit en relaties is nog altijd niet vanzelfsprekend. Niettemin is volgens Sensoa een goede relationele en seksuele vorming (RSV) één van de voorwaarden voor een gezond en gelukkig seksueel leven. Waar vorig jaar weerbaarheid en grenzen stellen centraal stonden, focussen we dit jaar op anticonceptie. Cijfers tonen aan dat jonge koppels voornamelijk de pil of het condoom gebruiken wanneer ze seksueel actief worden. Jongeren staan er niet altijd bij stil of dit wel de ideale anticonceptiemiddelen voor hen zijn. Sensoa wil jongeren doen nadenken over hun anticonceptiekeuze en hen ondersteunen om daar met hun partner maar vooral ook met hun huisarts over te praten. Hoe bewuster jongeren kiezen voor een anticonceptiemiddel, hoe beter en veiliger hun anticonceptiegebruik. Sensoa raadt ook aan om het condoom te gebruiken in combinatie met b.v. de pil of een ander veilig anticonceptiemiddel. Het aantal tienerzwangerschappen in Vlaanderen is laag en dit willen we zo houden. Tegelijk zien we evenwel dat het aantal ongeplande tienerzwangerschappen nog lager kan, zoals bijvoorbeeld in Nederland. Daarom moeten jongeren blijvend gesensibiliseerd worden over anticonceptiegebruik.

‘Tussen de lakens’, innovatieve methode voor seksuele vorming

‘Tussen de Lakens’ is een interactief lespakket voor relationele en seksuele vorming dat jongeren met elkaar doet praten. Het pakket bestaat uit meerdere modules. De lakens uit de Basismodule Lichaam vormen een rode draad doorheen het ganse pakket. Deze tonen gestileerde, maar duidelijke, levensgrote tekeningen van het naakte lichaam van een man en een vrouw. Ze lokken reactie uit en verlagen de drempel tot communicatie en interactie. Deze lakens worden op de meest uiteenlopende manieren gebruikt in de verschillende methodieken van alle modules. Naast de lakens wordt er ook gewerkt met instructieve platen en kaartjes met concrete voorbeelden van situaties of mythes. Die moedigen de leerlingen aan om na te gaan hoe ze zelf zouden reageren, op elkaar in te pikken, te discussiëren…. ‘Tussen de lakens’ is geschikt voor de laatste graad basisonderwijs en in het secundair onderwijs (ASO, KSO, TSO en BSO en OKAN-klassen). Verschillende methodieken kunnen ook in het buitengewoon onderwijs gebruikt worden.

‘Welk anticonceptiemiddel kies jij?’

Om jongeren over de keuzemogelijkheden te sensibiliseren ontwikkelde Sensoa een affiche waar de verschillende mogelijkheden als apps afgebeeld staan op een smartphone. In een berichtvenster vraagt de jongerensite Allesoverseks.be als afzender jongeren meer info te zoeken over elk van die middelen. In typische reclamestijl worden jongeren opgeroepen anticonceptie met de huisarts te bespreken. Die vormgeving maakt de affiche aantrekkelijk voor meisjes én jongens.
In dezelfde vormgeving werd een minifolder ontwikkeld met informatie verwerkt in een verleidelijk testje. En er is ruimte voorzien om vragen en bedenkingen te noteren die ze met hun huisarts willen bespreken.

De Week van de Lentekriebels is een initiatief van Sensoa met steun van de Vlaamse Overheid. Ook onze partnerorganisaties organiseren campagne-activiteiten. De partners zijn: GO!, OVSG, VCLB, VOOP, FOPEM, VSK, Fara, CAW, Awel, Joetz, Jong & Van Zin, Ella, Çavaria, WelJongNietHetero, Sida SOS en Jongerengids.be.

Artsen (Domus Medica) en jongeren gaven input en feedback bij de ontwikkeling van de materialen.

Een overzicht van al het materiaal en de activiteiten die tijdens de Week van de Lentekriebels doorgaan, vindt u opwww.seksuelevorming.be/projecten/week-van-de-lentekriebels-2014

Met de steun van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen