Dit jaar bestaat Jong & HiB tien jaar en dat gaan we vieren met een feestje. We hebben drie letters toegevoegd aan onze naam, deze van vzw. Dat we op onze tiende verjaardag terug één jaar worden (als vzw), geeft aan dat we onszelf heruitgevonden hebben.

Bezinning

Als langst lopende holebi-jongerenorganisatie in een hoofdstad die denkt als een dorp, komt je op een punt dat je allerlei projecten en activiteiten  hebt uitgetest. Wat kunnen we doen? Charlie Price vroeg hetzelfde af toen hij zijn Kinky Boots schoenenfabriek van de ondergang wou redden door iedereen stilletjes te laten vertrekken. Een product veranderen gaat niet in één, twee, drie.

Een niché binnen een niché-groep zorgt dat je een minieme aanhang hebt en Jong & HiB was zijn eigen concurrent geworden.

Er was natuurlijk ook ander nieuws over het CGSO en CAW, zeg maar gerust ‘de moeders’ van Jong & HiB. Het heeft lang geduurd voor we nieuws mochten bekend maken en iedereen had het ergste verwacht. Boven de organisatie en het gebouw waar Jong & HiB is gehuisvest, hing het zwaard van Damocles. In 2011 moest Jong & HiB een plaatsvervangende rol spelen in een delicate overdracht van het CGSO als een gesubsidieerde organisatie met personeelsleden naar een 100% vrijwilligersorganisatie dat haar gebouw aan een andere organisatie moest exploiteren om de eigen kosten te dekken. Gelukkig zijn we nu een half jaar verder en aan de betere hand door de steun van vele mensen. Er is terug energie om vooruit te gaan.

Na een periode  bureaucratisch getouwtrek komen we als Jong & HiB terug naar buiten met nieuwe inzichten en frisse concepten. We zijn nog steeds de belangrijkste speler met een progressieve visie in een stad waar holebi’s, transgenders en holebi-initiatieven are struggling to survive.

Nieuwe inzichten

In 2011 vonden we nieuwe partners en gezichten, zodat we onze werking konden aansterken. Nu er andere spelers en initiatieven zijn gericht naar holebi-jongeren en holebi’s in een ruimer kader, kunnen we terug onze troef uithalen van een organisatie die straffe toeren uithaalt om mensen aan het denken te zetten over holebi- en transgenderthema’s.

Wat staat er op het programma in 2012?

  • We gaan onze producten Gaybruges. be en Gay in Bruges & Ostends, aanbieden als een crossmediaal platform met advertentiemogelijkheid. Er komt vanaf maart een gedrukte nieuwsbrief uit dat Gaybruges zal heten. Daarin brengen we lokale informatie samen, hebben we interviews met lokale organisaties en initiatieven, een lokale kalender, tips van Sensoa, hulpvragen en natuurlijk onze eigenste city guide. Voor 2012 zijn er alvast drie edities gepland.
  • Jong & HiB is een vzw geworden, omdat we ons duidelijker willen profileren als een blijvende organisatie. Dat brengt mee dat je ook ‘lid’ zal kunnen worden en stemrecht krijgt op de algemene ledenvergadering.
  • We vernieuwen onze intensieve samenwerking met CGSO vzw ondermeer op vlak van vormingen rond holebi en transgender, maar ook door het instemmen van een huurovereenkomst voor de ruimte die wij permanent gebruiken in het gebouw.
  • Er is een samenwerkingsovereenkomst met LezBruges om drie filmavonden en een spirituele avond samen te organiseren, maar we schuwen geen andere samenwerkingen.
  • Er komt een holebi sensibiliseringscampagne in het straatbeeld op een beperkte oplage.
  • We treden (opnieuw) toe tot çavaria holebi-koepel in maart.
  • Dit jaar nodigen we opnieuw de buurtbewoners uit in een grensoverschrijdende activiteit, zoals we reeds deden in 2010.
  • Net als de voorbije jaren zijn we aanwezig met een infostand op festivals zoals RedRockRally.
  • Er zijn twee publicaties voorzien over holebi’s en seks en we werken aan een nieuwe educatieve koffer voor holebi-jongeren. (eind 2012)
  • en natuurlijk een verjaardagsfeestje in september!