Het ethisch comité van het UZ Gent formuleert mogelijk nog voor de zomervakantie een advies of homokoppels via niet-commercieel draagmoederschap hun vaderwens in vervulling kunnen laten gaan. ‘De fertiliteitskliniek van het Gentse UZ krijgt sinds vorig jaar gemiddeld elke week een vraag van geïnteresseerde mannen’, aldus afdelingshoofd professor dr. Petra De Sutter.

Lesbische koppels kunnen al een tijdje via kunstmatige inseminatie een gezin uitbouwen, maar voor homokoppels ligt dat niet voor de hand en ook adoptie lukt nauwelijks. ‘Toch willen we in het ethisch comité de knoop doorhakken of homokoppels via niet-commercieel draagmoederschap een kind kunnen krijgen’, aldus De Sutter.

‘Er is evenwel nog geen wetgevend kader, dus we moeten heel voorzichtig zijn. Bovendien rijzen heel wat ethische en praktische vragen.’

Zo wordt gediscussieerd of de bevruchte eicel dan wel van de draagmoeder of van een donor moet komen. ‘Moet de afstand tussen draagouders en wensouders zo groot mogelijk zijn of is het misschien goed dat het kind contact kan houden met zijn genetische moeder? Misschien heeft het kind op een bepaalde leeftijd een moederfiguur nodig?’ luidt het.

Los van het feit of het UZ niet-commercieel draagmoederschap voor homokoppels wil steunen, blijft de vraag of er voldoende draagmoeders beschikbaar zijn. ‘Het is zo dat homokoppels zelf een draagmoeder en eventueel een eiceldonor moeten zoeken, daar kan het ziekenhuis niet voor zorgen’, zegt De Sutter.

Bron: De Standaard

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110213_012&_section=60360498&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagmail