Op dinsdag 26 oktober zijn Gilbert & George te gast in De Laatste Show, de talkshow van maandag tot donderdag op één. Gilbert & George is een Italiaans-Brits kunstenaarsduo en tevens ook liefdeskoppel dat al sinds de jaren ’60 samenwerkt. Ze zijn vooral bekend voor hun grote fotowerken achter glasramen. Vanaf 29 oktober hebben zij de tentoonstelling ‘Jack Freak Pictures’ in de Bozar in Brussel.

Meer over Gilbert & George

Gilbert (° 1945 Italië) & George (°1942 Brit) hebben elkaar in Londen ontmoet en werken sinds jaren 60 samen. Ze noemen zichzelf ‘sculpturen’.
Hun hoofdmedium is fotografie in zwartwit. In de late jaren 70 hebben ze reusachtige werken gemaakt, minder analyseren van maatschappij en meer Britse jeugd, punk en suburb-cultuur integreren. Ook fellere kleuren gaan gebruiken “We are drunk, drunk, very drunk” is een video waarbij ze zichzelf lazarus drinken. In 1969 waren ze “living sculptures” in Stedelijke Museum van Amsterdam waarbij ze op straat een standbeeld uitbeelden (iets wat toen ongewoon was).  Gold Sculpture is nog zo’n voorbeeld waarbij ze in goud gespoten zijn. Kenmerken zijn dat ze altijd zelf aanwezig zijn in het werk, zichzelf getrouw centraal stellen (ze staan er niet jonger of knapper op dan ze zelf zijn).

Op Documenta 7 (1982) tonen ze “Loud Shout” (2.8mx2.8m) met zwarte lijnen van fotoomlijsting. Ze brengen als een collage van foto’s achter glas in kleine kaders die ze strak naast elkaar ophangen samen één beeld vormen. Op de afbeeldingen staan vaak mogelijk schokkende zaken zoals sperma, bloed, urine, uitwerpselen en braaksel. Soms leidt het werk hierdoor tot een lichte controverse.

tak-013Gilbert & George zijn heel vroeg begonnen met fotografie als plastische kunst. Deze werd aanvankelijk niet opgenomen in de fotografie en de kunstwereld. Drieluik (1986) die samen meer dan 25meter ‘fries vormen’ zijn militant (links opgesteld), classwar (midden) en gateway (rechts opgesteld). Het is een stadsfries in zwartwit met veel rood (sovjet / socialisme / propaganda / rodchenko) als propaganda-taal. Een stad vol ideale jongemannen in een klassenstrijd, met bloemen en Britse humor.

In 2005 Britse paviljoen in Venetië waar ze de Ginko-Pictures presenteren. Orientaals lettertype en telkens met een ginko-blad (aziatische boom met typisch blad dat sinds de oertijd niet van vorm is gewijzigd). In deze reeks: VIP Only (2m84x3m38), Hoo-Doo, Lamp e.a.

In de eerste helft van 2007 is er een grote overzichtstentoonstelling met meer dan 200 werken van Gilbert & George in de Tate Modern. Voor de Tate Modern een bijzondere primeur, omdat normaliter het werk van Britse kunstenaars uitsluitend in de Tate Britain te zien is, terwijl de Tate Modern is voorbehouden aan kunstenaars van internationale naam en faam van buiten het Verenigd Koninkrijk.
Hun recenter werk 2007 bestaat eruit om digitale werken op het internet te zetten en deze beschikbaar te stellen van de anonieme surfer.

Ontmoet Gilbert & George

Voor deze opname zoeken wij nog publiek en wij nodigen jullie van harte uit om de opname in de studio te volgen. Om 17u30 ontvangen we jullie met veel plezier met een drankje en om 18u10 gaan we naar de studio. Rond 20u staat de opname erop. Diezelfde avond rond 22u is deze opname te zien op één. Laat ons weten of je erbij wilt zijn.