Op deze wereldaidsdag kunnen we ons afvragen of homomannen nog zitten te wachten op alweer een ‘vrij veilig, stop aids’ campagne. Het antwoord is: Nee!
Negentien op twintig homo’s vrijen bewust veilig

Negentien op twintig homo’s vrijen bewust veilig en dat komt doordat ze bewust gemaakt zijn. Bewust dat je mag lachen met seks en dat 0,03 milimeter een leven van verschil maakt. Homo’s staan bij elk seksueel contact stil over de risico’s, maar zijn niet altijd bewust op wat ze moeten letten. Dat is deels te wijten aan het gebrek aan informatie, maar ook verkeerde beeldvorming. Sensibiliseringcampagnes die oproepen om veilig te vrijen zijn vooral bestemd voor hetero-publiek, want homo’s zijn spuugzat de HIV-stempel te dragen. Eén op twintig homo’s is seropositief. De huidige campagnes zijn gewoon onduidelijk over risico’s en ronduit negatief. Zoals vroeger het tonen van seksuele aandoeningen op foto, de onthouding moest stimuleren. We krijgen altijd de nadelen en gevolgen te horen. De voordelen van veilig vrijen worden amper in de verf gezet. Homo’s die veilig vrijen worden dus niet beloond.

De meeste homo’s slikken

In de oude Sensoa-campagne ‘Praat over seks’ ligt bij het homokoppel de nadruk op anale seks. Ongeveer de helft van homomannen hebben anale seks, waardoor de andere helft uitgaat dat je door te pijpen geen of minder risico loopt. Homo’s zijn niet bewust dat elk seksueel contact een risicofactor heeft. Seks is geen klinische aangelegenheid, lichaamsvocht uitwisselen gebeurd op allerlei wijzen.
Bijna alle homomannen hebben orale seks. Met een condoom aan pijpen doet nagenoeg geen enkele homo. Bij het pijpen komt men meestal ook klaar in de mond en veel homo’s slikken sperma ipv ze terug uit te spugen. Sommige homomannen kicken op de geur en smaak van het witte kwakje en vinden het onbeleefd sperma te weigeren. Homo’s die het vies vinden doen dit niet en kunnen niet snel genoeg alles afvegen.
Waar veel homo’s niet bij stil staan is dat iemand die pas hiv-besmet is niet hoeft klaar te komen in de mond om het virus over te dragen. Pijpen zonder de slikken achten homo’s doorgaans minder gevaarlijk dan bijvoorbeeld neuken zonder condoom. Dat komt omdat websites (zoals mannenseks.be) dat ook vertellen. Veel homomannen schatten de risico’s verkeerd in. Als je iemand nog maar net kent is het beter de boot even af te houden en je partner te laten klaar te komen in je gezicht, op je buik of rug. Of zoek zelf een spannend plekje die wat lichaamswarmte kan gebruiken!

Kom bij het clubje

Omdat sommige homomannen geen boodschap meer hebben aan safe-sex, vrijen ze bewust onveilig. Een kleine groep weliswaar, waartoe je kunt behoren door zelf ook onveilig te gaan vrijen. Het besmet raken is dan een soort ontmaagding of inwijdingsrite. Mensen met HIV lijken voor iemand van buitenaf, een soort privé-club te hebben. Ze hebben een buddysysteem, eigen supportgroepen en krijgen ook aandacht zoals in de Sensoa campagne ‘Sluit HIV uit. Niet wie seropositief is’. Origineel is het niet want in Nederland gebruikt men de boodschap ‘Hoe positief ben jij?’ ook met bekende gezichten. Mensen hebben een grote behoefte ergens bij te horen, bij een clubje.
Bewust seropositief zijn is een beetje zoals het zetten van een grote tatoeage. Het kan een overhaaste beslissing zijn met verstrekkende gevolgen. De tatoe gaat nooit meer weg en zelfs met een operatie blijft je er altijd iets van zien. De vergelijking gaat slechts deels op, want de dagelijkse fysieke uitputting, psychologische en financiële problemen zijn niet te overzien. Maar daar gaan we het hier niet over hebben, daar zijn blogs, boeken en sites over volgeschreven.
Zou het niet veel aangenamer zijn dat Sensoa eens wat doet aan de beeldvorming van die homo’s die wél veilig vrijen. Ze zijn tenslotte ook een soort clubje, in de meerderheid dan nog wel! Samen met hun holebifamilie kunnen ze praten over het genieten van seks en daarbij elkaar ook advies geven om zo risico’s te beperken. Je wilt je lidmaatschap bij de veilig vrijen-club natuurlijk wel verlengen.

Sinterklaas als goede voorbeeld

In Duitsland gebruikt men een vrijende Hitler, Saddam en Stalin in HIV-campagne met daarbij de tekst ‘AIDS is een massamoordenaar’. In Quebec, Canada, vrijende grafmonumenten met de tekst ‘AIDS is still around’ of wat dacht je van een schoothondje of en een auto in een condoom met daarbij de tekst ‘Bescherm wat je lief hebt’. De Italiaanse campagne van dit jaar maakt gebruik van het Cluedo-spel en vraagt zich af wie wat waar deed én hoe. Er zijn honderden campagnes gemaakt, er bestaan zelfs boeken over de campagnes, maar het blijft een zoektocht naar originele invalshoeken die werken en je zin geven zelf veilig te vrijen zonder mensen steeds op de gevaren te wijzen. Wie heeft er bepaald dat je niet meer mag lachen met seks? Of dat je schrik moet hebben van seks?
De WJNH-groep Klein Detail vond afgelopen week zelf een ludieke campagne uit, met Sinterklaas die condooms en chocolade komt uitdelen. Sommige vrijwilligers werden door de roede van zwarte piet de afgelopen dagen afgetroefd. De gemeente vond het een wansmakelijk idee en verbood de veilig-vrijen-Sint condooms uit te delen. Alweer een originele poging die homo’s sneller laat beseffen; het is eigenlijk wel leuk als je nog heel lang lid kan zijn van de grootste familie.

Gepost op 1 december 2009 om 10u51