Vriendschap, liefde & seks. Daar krijgt iedereen in z’n leven mee te maken. Je hebt jongeren die twijfelen aan hun geaardheid of bewust geen keuze willen maken. Iedereen zoekt op z’n eigen manier uit hoe ze liefde, vriendschap en seks een betekenis geven. Hoewel je het niet zou verwachten, zitten in elke klas, jeugdvereniging, trein of cinema mensen die holebi zijn. Alleen de cliché-holebi’s worden door media en mensen opgemerkt, aan de meerderheid loopt men voorbij. Vergis je niet! Je weet nooit helemaal zeker of iemand holebi is, tenzij zij of hij dat wenst te vertellen. Ook al voldoet men aan jouw zogezegde typische gay of lesbian trekjes. Er zijn hetero-mannen met slappe handjes, die mode of interieurontwerp studeren of een bloemenzaak openhouden en hetero-vrouwen die bier drinken, vegetariër zijn, een kat als huisdier hebben of truckchauffeur zijn. Gooi het liever over een andere boeg. Als je het persé wilt weten, vraag het dan! Maar je kunt natuurlijk ook behoorlijk op je bek gaan. Steun zoeken bij iemand die je vertrouwt, helpt je in je zelfaanvaarding. Het is niet omdat je plots holebi bent, dat je daarom het contact met de hetero-wereld verbreekt. Het holebi-milieu is louter een aanvulling van je sociale contacten of een vertrekpunt wanneer je nog geen vrienden had. Vaak begrijpen hetero’s niet hoe moeizaam het kan zijn om een lief te vinden, tot ze een vriend of vriendin hebben die holebi is. De meeste holebi’s die pas uit de kast zijn experimenteren met verschillende relatievormen om uit te zoeken in welke relatie ze zich het beste thuis voelen.

Katoo 22j

Een jeugdorganisatie is voor de jeugd en niet voor holebi-jongeren, die zouden gewoon overal zich thuis moeten voelen. Als enkel de naam de inhoud bepaald is er dus nog steeds ongelijkheid en discriminatie. Ook omgekeerd vind ik het niet correct, holebi-fuiven zouden ook telkens toegankelijk moeten zijn voor hetero’s, wanneer dit niet zo is houden ze gewoon hun ‘anders zijn’ in stand en zijn ze zelf discriminerend. Het is het principe!

Koen 24j

Verliefd zijn, ik denk dat er geen beter gevoel in de wereld bestaat. Eenmaal je het voor jezelf durft toe te geven dat je verliefd bent. Want in het begin voel je vooral verschrikkelijk en de eerste keer weet je niet wat er gebeurt. Ik heb al van verschillende mensen gedacht ‘met jou zou ik wel m’n leven willen delen’. Maar zolang ze het niet terugzeggen, heeft het geen zin. En daarop wacht ik iemand die mij komt vertellen: ‘I want to spend my lifetime loving you!’ en als ik dan hetzelfde kan zeggen. Dan is het padaboem!

Sietske 19j

Ik ben al vier jaar samen met een vriend, maar helemaal aan het begin had ik iets met een meisje. Onze relatie werd toen even op de lange baan geschoven. Het meisje was nog maar net ge-out en haar familie was onuitstaanbaar. Het heeft me er toe aangezet elkaar niet meer te zien. Toen heb ik even stilgestaan dat je niet 100% hetero of 100% lesbisch bent. Samen met mijn vriend hebben we een volledig nieuwe relatie opgebouwd die sindsdien steeds beter is geworden. Hij gaat niet zo graag uit, dus op feestjes ben ik alleen weg. Dan vind ik het gezelschap van meisjes wel leuk, fijn om mee te babbelen. Ik ken m’n grenzen en soms gebeurt het wel eens dat ik geflirt heb met een meisje, maar achteraf zeg ik dat ook gewoon eerlijk tegen hem. Zolang ik dat niet voor mezelf achterhou, vind ie het goed.

Benny 21j

Ik heb regelmatig occasionele seks, een relatie wil ik niet. De eerste keer wou ik alles uitproberen. Hij was zeven jaar ouder en had ik via de chat mee afgesproken. Toen hij me neukte voelde het eerst wat onwennig. Op dat moment dacht ik er niet aan met condoom te neuken, maar nadien piekerde ik me dood. Ben ik nu besmet of niet? Het vragen aan de dokter om je te laten testen was gênant, ik durfde het eerst niet. Toen heb ik alle moed samengeraapt en terug gegaan, om me te laten testen op hiv en soa’s. Nu weet ik dat die keer veilig was, maar in de toekomst gebruik ik liever een condoom.

Kristof 16j

Op mijn MSN had ik gezet dat ik homo was en toen ging het snel. Het openlijk homo-zijn op school en thuis nog in de kast zitten, botste, dus heb ik het mijn moeder verteld. Voordat ik het kon zeggen, werden mijn ogen nat. Toen ze vroeg of het ging omdat ik homo was, zei ik ‘ja’. Ik had al een andere keer geweend toen mijn broer me voor homo had uitgescholden. Mijn moeder had het aan mijn vader verteld, die later nog tegen mij zei ‘dat ik hoe dan ook zijn zoon bleef’. Kort nadien wist mijn hele familie het.

Tom 16j

Soms kijk ik wel naar jongens, van die is lelijk of dat is een knappe, maar ze mogen niet té handtastelijk worden. Gewoon voor de fun eens iemand vastpakken is oké. Met jongens kan ik veel plezier maken, maar ik zou er niet verliefd op kunnen zijn. Ik val op meisjes. Soms zijn er meisjes verliefd op me die ik niet aantrekkelijk vind. Dan doe ik er gewoontjes tegen. Zoiets zeg ik liever vooraf, dan hun hart te moeten breken. Mocht mijn vriendin bi zijn, zou ik het er moeilijk mee hebben in het begin.

Niels 18j

Het is ondertussen zo’n twee jaar geleden dat ik mijn interesse voor jongens heb ontdekt. We gingen op twee-daagse en moesten overnachten in een kleine hut op de top van een ondergesneeuwde berg. De jongens hadden alle stapelbedden bijeen geschoven. Onderin de meisjes, bovenaan de jongens. Iedereen lag die nacht te klagen van de kou. Behalve ik en de jongen naast me, hij was op het schitterende idee gekomen om dichter bij te liggen. Niet veel later had ik een meisje. Het werd winter en te koud om helemaal naar huis te fietsen. Ik bleef slapen, want zij woonde dichtbij Brugge. Toen zijn we ook bij elkaar gaan liggen, voor de warmte… Ik miste iets, ik moest terug denken aan die jongen van het kamp. Die keer op kamp was veel toffer. Het was op dat moment dat ik besefte dat ik wel eens homo kon zijn. Ik heb het haar dan ook meteen verteld. Natuurlijk niet direct dat ik homo was, maar dat ik bi was, dat klonk minder drastisch. Ze aanvaardde het, maar we groeiden uit elkaar. Het was uit. Vreemd genoeg kon het me niets schelen. Na zo’n vier maanden heb ik tegen mijn vrienden gezegd dat ik wel eens ‘homo’ kon zijn. Mijn beste vriend zei dat het niet kon. Een moment van verontwaardiging, gelukkig van korte duur. Door die gesprekken met m’n vrienden werd ik veel zelfzekerder en kon ik het eindelijk tegen mijn ouders vertellen. Iedereen die ik ken weet het nu. Nu nog wachten op die ene persoon…

Inge 22j

Ik ben holebi maar vertoef eigenlijk volledig in het heteromilieu. Ik voel dat ik niet pas binnen die holebiwereld, maar ben wel overtuigd van mijn geaardheid.