Via een bevraging bij 4000 leerlingen peilde het Steunpunt Gelijkekansenbeleid, Universiteit Antwerpen en Hasselt in samenwerking met de Universiteit Gent naar de schoolloopbaan van holebi- en heterojongeren. Daaruit bleek dat 89% van homo’s, lesbiennes en bi’s zich niet voelen te verschillen van hetero leerlingen.

Clich├ęs blijven nu eenmaal

Dat jongens het gedrag van meisjes niet weten te waarderen is wat eigen aan de leeftijd. Ook jongens met meisjesachtig gedrag blijven zich vreemd bekeken voelen. Echter kies je niet hoe je over komt bij mensen. Jongens die homovrienden hebben worden tijdens basisonderwijs en voorbereidende jaren van secundair onderwijs zelf als homoseksueel gezien.

Oerinstincten worden met de paplepel en Amerikaanse filmindustrie meegegegeven. Zeven procent van de jongens ziet de vrouw nog liever bij de haard, slechts twee procent van de vrouwen denkt er zelf ook zo over.

Meer openheid

Een grote meerderheid (85%) van de holebi-leerlingen neemt vrienden en familie in vertrouwen over hun seksuele geaardheid. Het uitkomen voor je geaardheid blijft een positieve stimulans naar meer zelfwaardering onder jongeren. Biseksuelen hebben moeite met het verwoorden van hun gevoelens en zijn vaker depressief.

Zondebok

Homo’s blijven wel een zondebok als het gaat om pesten en plagerijen. Elf procent van de holebi’s krijgt regelmatig wat naar het hoofd verweten, terwijl dat bij hetero-jongeren slechts vijf procent is.
Prestatie op school

Heteromeisjes, homo- en bi-jongens halen de hoogste onderscheidingen en diploma’s, terwijl heterojongens, lesbi- en bi-meisjes veelal minder goed presteren.

Gepost op 29 augustus 2008 om 14u04