Na jaren met het idee rond te lopen om een holebistadsgids te maken, is het dan eindelijk zover. Brugge heeft zijn allereerste gedrukte commerciële holebigids, dankzij de holebi-jongerenbeweging Jong & HiB en de steun van adverteerders.

Binnen onze maatschappij is zo’n gids misschien overbodig en kun je het als stigmatiserend opvatten. Daarom kreeg het idee vijf jaar terug een negatief antwoord, toen het werd voorgelegd als initatief dat in samenwerking met Stad Brugge zou kunnen worden gerealiseerd. De Brugse holebi-jongerenbeweging Jong & HiB is in 2004 op eigen houtje een website begonnen, dat in 2006 interactief werd dankzij GoogleMaps. Het bracht ons op het idee om Holebikaart te starten. Dat is een manier om jezelf letterlijk op de kaart te zetten en holebi’s uit je straat of buurt te kunnen mailen. Anoniem of via pseudoniem kan iedereen met een mailadres zich registereren. Zo’n 260 mensen deden dit alvast.
Met één vinkje meer krijg je online een vijftigtal holebi-vriendelijke uitbaters te zien. Die gids richt zich in hoofdzaak naar buitenlandse toeristen uit landen waar holebiseskualiteit nog niet aanvaard of zelfs een strafbaar is. Komend uit hun beschermde cocon belanden ze in onze tolerante samenleving. Voor hen is een gayguide een handig herkenpunt om tijdens hun verblijf holebi-vriendelijke adressen te vinden in ons Middeleeuws werelderfgoed.
Vanaf nu moeten toeristen niet meer de locaties zelf uitprinten voor ze naar Brugge komen. Ze krijgen alles nu in gids (16blz) met middenin een stadsplan. Het was ook de ideale gelegenheid om enkele uitbaters nog meer in de verf te zetten via een opvallende advertentie. De gids is zowel in het Engels als Nederlands, voor al die binnenlandse toeristen en Brugse holebietjes die er nog wat verloren bijlopen.
De gids is gratis verkrijgbaar bij alle vermelde adressen en via de Dienst Toerisme (In&Uit).

www.gaybruges.be
Gepost op 5 augustus 2008 om 21u09