Vanuit het niets schrok Brugge op, Schepen Lieve Mus heeft haar vleugels uitgeslagen over de toekomst van de holebi-beweging in Brugge! Na de kat uit de boom te hebben gekeken, vertelt ze maar al te graag aan de kranten hoe ze wil ‘uitpakken’ over haar holebiplannen voor de stad.

De Strijd om de Regenboogvlag

Het ophangen van de regenboogvlag is voor Jong & HiB, die bij oprichting de vraag had gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen, een soort symbooldossier geworden voor de moeizame strijd. In tegenstelling tot Oostende, Ronse, Gent,… is het niet toegelaten om in Brugge een regenboogvlag aan het stadhuis te hangen.

Het college van 14 maart 2003 beslist dat “de drie vlaggemasten op het Burgplein mogen niet gebruikt worden voor het ophijsen van regenboogvlaggen, daar ze enkel bestemd zijn voor het uithangen van officiële vlaggen en projectvlaggen van belangrijke initiatieven die door de stad zelf worden georganiseerd.”

Op 29 maart 2004 “Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat het niet mogelijk is om vlaggen op te hangen op deze plaatsen. (red. de burg, marktplein) Op openbare pleinen en aan openbare gebouwen worden nooit vlaggen van privé-initiatieven gehangen.”

Wanneer in de periode het Rode Kruis (een privé-initiatief) zijn vlaggen mag hijsen op de Markt van Brugge, voert Olivier van Jong & HiB een verhitte discussie met het Diensthoofd Vergunningen. ‘U moet verstaan dat het Rode Kruis van een totaal andere orde is dan een homo-beweging. Ze proberen stickers te verkopen van K3 en wij promoten dat graag omdat het van algemeen nut is.” Dat het Rode Kruis homomannen als bloeddonors systematisch uitsluit en de holebi-beweging niks verkoopt, daar moet men niet van weten.” Op de dienst Cultuur horen we “In een Werelderfgoed als Brugge is niet alles mogelijk.” Wanneer het Diensthoofd van Vergunningen uiteindelijk oppert dat een stad als Brugge geen ‘propaganda’ moet maken voor iets als de holebi-beweging, is het een dossier die de doofpot ingaat. Alsof u morgen homo kan worden!

Tot Lieve Mus naar aanleiding van het Uitgepakt! festival aankomt met het idee om in Brugge de regenboogvlag te laten wapperen. Wij laten maar al te graag een vlag op reuzeformaat voor haar aanrukken tegen een vriendenprijsje, als ze het voor elkaar krijgt.

Gay Parade in Brugge?

‘Ik heb gehoord dat ze in Brugge een gaypride willen organiseren met bootjes op de reitjes’. Ook heel wat groepen begonnen ons te mailen dat ze wilden ‘meestappen’. Het nieuws ging als een lopend vuurtje toen Jong & HiB op één april 2004 de grap de wereld in stuurde.

Lieve Mus tegen het Nieuwsblad (16 oktober 2007) “Volgens schepen Mus is het holebifestival “een stap vooruit” om homo´s en lesbiennes in de kijker te plaatsen. Ze sluit grotere initiatieven, zoals een Gay Parade in Brugge, in de toekomst niet uit.”

De vraag is natuurlijk wie er met het budget over de brug zal komen én bovenal of een parade wel de ideale oplossing is. Mogelijk kan het houden van een Gay Pride in Brugge gezien worden als een toeristische attractie, waarbij het veel bekijks krijgt van zak-japannertjes en dagtoeristen. Vraag is of dergelijk initiatief nog een raakvlak heeft met homo, lesbiennes en bi’s.

De Nederlandse Gaykrant schreef “Veel gays juichen een dergelijk initiatief toe. De Pride zoals die al vele jaren in Brussel wordt gehouden, verliest aan glans en een eigen Vlaamse parade zoals die voorheen in Gent en Antwerpen werd gehouden, zou door velen worden gewaardeerd.”

Jawadde-dadde! Wie had dat durven denken en waar haalt men hier de journalistieke mosterd vandaan?

Hoe moet het nu verder?

Allereerst moet er communicatie zijn tussen de holebi-groepen (die een deeltje van de holebi’s in haar stad vertegenwoordigd) en de Stadsdiensten. In het geval van het Uitgepakt! festival, zijn de initiatiefnemers holebi-groepen Effeta en Jong & HiB (of Goudou lesbiennewerking voor de volledigheid van Brugse holebi-groepen) vergeten op het affiche. ‘Dat is een gemiste kans als je hoopt om in de toekomst het groter aan te pakken en je vrijwilligers wilt houden.’ zegt Jong & HiB, die al vijf jaar ervaring heeft met complexiteit van vrijwilligerswerk.

De materiële en financiële middelen zouden via een project en met tal van deelnemende holebi-vriendelijke commerciële actoren en Dienst Toerisme en Vergunningen moeten worden afgesteld. De vraag of het überhaupt vergund zal worden is ons ook een raadsel.

Onze vingers jeuken al om de Dienst Vergunningen een aanvraag te bezorgen om als Christo het Belfort in te pakken en de Middeleeuwse binnenstad voor één dag in alle kleuren te zetten. Ja, daar zou Brussel een puntje aan kunnen zuigen!

Heb jij ook prettige holebi-ideetjes om Brugge naar de heden te brengen, laat ze ons dan weten. We brouwen er een creatief potje van.

Kom maar op met je idee
Gepost op 26 oktober 2007 om 18u27