We zijn 2007, nog dikke negen maanden tot vandaag, ons vijfjarig bestaan. Jong & HiB komt op snelheid en breidt zich uit.

Een huisstijl

Omdat niet enkele de leiders, maar ook de groep een nieuwe identiteit heeft, krijgt Jong & HiB een nieuw logo en huisstijl. De website krijgt kleine aanpassingen in het begin, later voegt Tomas een heleboel nieuwigheden toe aan de site en vormt hij met Sven een goed team.

Internationaal gezien

Jonas & Jasper bereikt de oortjes van Russische online-communities en de opvolger van het verhaal zal hoogst waarschijnlijk ook vertaald worden, omdat in Rusland op dat ogenblik de eerste Gay Pride voor verzet zorgt.
Voor het tweede jaar zijn we steunend lid van de Internationale organisatie voor holebi-jongerengroepen en studentenverenigingen, IGLYO.
Tot slot neemt SALTO het project ‘Ik & De Wereld’ op in een Engelstalige brochure waarin Jong & HiB het enige Belgische voorbeeld is van hoe men in het reguliere jeugdwerk een activiteit kan opstellen rond ondermeer holebiseksualiteit.

Gaybruges.be

Wat in 2004 begon als een opsommigen, is dit jaar uitgegroeid tot een volwaardige stadsgids. Het aantal holebi-vriendelijke adresjes verdubbelen niet alleen, maar nieuwe categoriën en positionering op een interactieve kaart, bereiken toeristen.

Out

Voor het eerst krijgt Jong & HiB de steun van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Jeugd, voor haar ingediende film- en literatuurfestival. Het project zoomt in op gelijkenissen en verschillen tussen holebi- en heterojongeren in hun vrije tijd. Heel wat jongeren werken mee in de uitvoering, elk met hun interesses en kennis geven ze meerwaarde.
Terwijl Tom grote letters heeft gemaakt die we op de binnenring mochten plaatsen, gingen Jos, Siem en Jill met krijt tekenen op de voetpaden in de binnenstad en met een tiental mensen drieduizend fietsbandjes hangen. Niels en Pieter hebben ondertussen al twee filmpjes gemaakt, die weldra ook op het internet verschijnen.

Holebikaart

Sven en Tomas starten met een interactieve kaart, waarop jongeren hun thuisadres kunnen opgeven, zodat je weet waar er in de buurt nog holebi’s wonen. Het speeltje is erg in trek en krijgt alleen al over de 240 gebruikers.
Ook het reeds populaire forum zorgt voor zoveel dataverbruik dat we deze moeten overplaatsen op een andere server. En zelfs deze maand was de toestroom te hoog om online te kunnen blijven.

Eigen lokaal

Van CGSO vzw kreeg Jong & HiB een exclusief gebruik van de vormingsruimte, die Frederik, Olivier, Carol en Pieter hebben geschilderd en heringericht. De hele zomer lang werd week na week activiteiten gepland en soms konden we uit veiligheid niet iedereen erbij laten, omdat er geen plaats meer was.

Uitgepakt!

Na een wissel van Emancipatieambtenaar, veranderd de dienst ook van naam. De werkgroep Holebi (waarin alle Brugse organisaties recht hebben zich te vertegenwoordigen) slaagt erin met een kleine groep een tentoonstelling, theater-, film en poëzievoorstelling in elkaar te boksen. Het resultaat krijg je eind oktober.
Ondertussen heeft de groep ook een publicatie uitgegeven ‘holebi boeken en films’, in navolging van Holebikorf (2005), dat in de bibliotheek beschikbaar is en vrij veel meegenomen wordt.

Zoeperteam

Hoewel elke jaar er wel een bedankingsfeest was voor de vrijwilligers, was het dit jaar toch wel bijzonder. Voor het eerst zet iedereen de anders wat wegcijferende Olivier in de bloemetjes. Er is ook voldoende reden om te vieren als je bedenkt dat de meeste holebi-jongerengroepen de werken stil leggen als ze drie of vijf jaar bestaan.
De enige bezorgdheid voor de komende periode is het aantrekken van meer meisjes (wat voorheen nooit een probleem vormde) en behouden van de vernieuwende ideeën die de rest van de holebi-jongerengroepen aanzetten tot verandering.

De toekomst

Met een vervolg van Jonas en Jasper en lopend Out festival, lachen Frederik, Olivier, Sven, Tomas, Tom, Pieter, Gwendolien, Niels, Hannes, Jonathan, Nancy, Jill, Siem, Jos, Lotte, Els, Tine, Wouter, Alex, Robyn… (en wie we vergeten zijn) de toekomst tegemoet.
In de kast liggen nieuwe maatschappelijke acties en plannen voor de komende vijf jaar…
Gepost op 28 september 2007 om 10u07