Het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat staten toestaat abortus te verbieden, veroorzaakte vrijdag alarm bij LGBTQ-advocaten, die vreesden dat de uitspraak op een dag zou kunnen leiden tot een terugdraaiing van de wettelijke bescherming voor homoseksuele relaties, inclusief het recht voor paren van hetzelfde geslacht om te trouwen.

Volgens de meerderheid van de rechtbank die de Roe v. Wade-beslissing van 1973 vernietigde, zei rechter Samuel Alito dat de beslissing alleen van toepassing was op abortus. Maar critici van de conservatieve meerderheid van de rechtbank negeerden die verklaring.

Tegenstanders van abortus prezen het potentieel voor staten om abortus te verbieden na bijna 50 jaar te zijn verhinderd dit te doen. Sommigen voerden ook aan dat de zaak verder geen implicaties had, en namen nota van de specifieke verklaring van Alito.

“En om ervoor te zorgen dat onze beslissing niet verkeerd wordt begrepen of verkeerd wordt gekarakteriseerd, benadrukken we dat onze beslissing het grondwettelijke recht op abortus betreft en geen ander recht”, schreef Alito. “Niets in deze mening mag worden begrepen om twijfel te zaaien over precedenten die geen betrekking hebben op abortus.”

Toch, zei Paul Dupont, een woordvoerder van het conservatieve anti-abortus American Principles Project, zijn conservatieven optimistisch over het potentieel voor toekomstige overwinningen op culturele kwesties, hoewel het krijgen van meer staten om abortus te verbieden “een enorme strijd is”.

“Als er een gedachte is dat dit ergens anders van toepassing zou kunnen zijn, weet je, ze zullen het hier niet zeggen, en we zullen het gewoon moeten zien,” zei Dupont.

Veel tegenstanders van abortus beweren dat het omverwerpen van Roe geen invloed zal hebben op de toegang tot anticonceptie of LGBTQ-rechten. Andere factoren zouden die uitspraken ook kunnen beschermen: de Obergefell-beslissing die het homohuwelijk legaliseerde, was gebaseerd op gelijke bescherming, en honderdduizenden paren hebben erop vertrouwd om te trouwen, een precedent dat veel rechtbanken niet graag zouden verstoren.

Toch zorgen een sterke toename van anti-LHBTQ-retoriek in de VS en verzet tegen sommige vormen van anticonceptie vanuit sommige hoeken aan de rechterkant ervoor dat pleitbezorgers bezorgd zijn dat die rechten kwetsbaar zijn.

In het Witte Huis beloofde president Joe Biden alles te doen wat in zijn macht ligt om het recht van een vrouw op abortus te verdedigen in staten waar het verboden zal worden. Hij waarschuwde dat de uitspraak het recht op anticonceptie en het homohuwelijk zou kunnen ondermijnen: “Dit is een extreem en gevaarlijk pad.”

De procureur-generaal van Connecticut, William Tong, een democraat, noemde het besluit “gevaarlijk” en waarschuwde dat het de natie in twee delen verdeelt. Hij voorspelde dat er “een tsunami van radicale rechtszaken en wetgeving zal komen die gericht zijn op het verder uithollen van rechten die we als vanzelfsprekend beschouwen.”

“Vergis je niet – dit is nog maar het begin van een systematische rechtse poging om decennia van juridisch fundament te herschrijven”, zei hij.

Bron: New Hour

Wil je graag meer inlezen over abortus in België en Europa? Kijk dan op de site van RoSa vzw