transmu

Jong & HiB toont transgendermuseum

Brugge lijkt wel een openluchtmuseum. Maakt dat van zijn inwoners museumstukken die beschermd moeten worden? Het uitgangspunt van Jong & Holebi in Brugge, de holebi-jongerenbeweging opgericht in 2002, is dat je in Brugge pas aandacht krijgt als je een museale waarde hebt. Dus ging men op zoek naar de geschiedenis van holebi’s en transgenders.

In alle stilte hebben we verder gewerkt aan een uitbreiding van ons holebimuseum een mobiele tentoonstelling die Vlaanderen rondtrekt.

Transgenders, de parapluterm voor transseksuelen, travestieten, interseksuelen en polygenders, komen weinig aan het woord in de media. Niet zolang geleden werden ze opgenomen voor hun psychische ‘stoornis’, kregen ze boetes om zich openbaar te vertonen in kledij van het andere geslacht en werden ze gezien als eigenaardige soorten ‘mens’. In andere culturen worden ze vereerd, krijgen ze een eigen status omdat ze zweven tussen de wereld van het mannelijke en vrouwelijke.

Anno 2014 worden wekelijks meerdere geslachtsoperaties uitgevoerd door het Genderteam van UZ Gent, vooral de interesse uit het buitenland is groot. In België is het niet meer verplicht om een genitale operatie te ondergaan om van sekse te veranderen.

Jong & HiB plaatst transgenderpersonen in een historisch overzicht met een mobiele tentoonstelling: het Transgendermuseum. Op een speelse manier, zoals een selfie maken als dragqueen of voelen in de onderbuik van een interseksueel, proberen we een complex thema tastbaar te maken in woord en beeld. Deze tentoonstelling is te bezichtigen in de cafetaria van CAW Garenmarkt vanaf 17 juni, drie weken lang.

Het transgendermuseum kwam tot stand met de steun van çavaria en Stad Brugge, dienst Jeugd. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt binnenkort ook een boek. Hierover binnenkort meer.