Donderdag 19 juni 2014 om 19u30 – Studio Skoop, Sint-Annaplein 63 – 9000 Gent

De film wordt gevolgd door een debat.

Programma:
19u15 – 19u30: ontvangst
19u30 – 19u40: welkomstwoord Koen Dedoncker van vzw Zijn – Beweging tegen Geweld
19u40 – 21u30: film: “BEYOND” over partnergeweld, kindermishandeling
21u30 – 22u00: debat

Panelleden:
Paul Van den Bossche, directeur bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost-Vlaanderen.
Kris De Groof, Voorzitter van vzw Zijn – Beweging tegen Geweld en stafmedewerker Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw.
Sarah Bal, klinisch psycholoog en cognitief-gedragstherapeut bij de afdeling Kinder en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Gent.

Moderator:
Koen Dedoncker, Stafmedewerker bij vzw Zijn – Beweging tegen Geweld

Korte inhoud:

Het begint idyllisch. Leena (‘Millennium’-actrice Noomi Rapace) wordt wakker en kust haar echtgenoot Johan, die naast haar in bed ligt. De kus vloeit spontaan over in een lachende halve vrijpartij. Het is de tijd van Lucia, de dag van het licht, en die wil Leena net zoals altijd met haar beide dochters vieren. Wanneer ze onverwacht telefoon krijgt, is het echter de duisternis die terug zijn intrede maakt in haar leven.

Het telefoontje komt namelijk uit een ziekenhuis in Nystad, waar haar moeder Aili op sterven ligt. Leena heeft al anderhalf decennium geen enkel contact meer gehad met haar, maar nu vraagt de vrouw om haar alsnog op te zoeken. Na lang aarzelen bezwijkt Leena voor het aandringen van haar echtgenoot en dochters, die niet eens wisten dat hun grootmoeder nog leefde.

Tijdens de lange autorit naar het zuiden van Zweden wordt Leena overspoeld door de herinneringen aan haar jeugd en komen we beetje bij beetje te weten waarom ze zo abrupt met haar ouders heeft gebroken. Aili en Kimmo waren Finnen die samen met hun beide kinderen in het Zweedse Ystad (jawel, de thuisstad van Wallander) een nieuwe toekomst zochten. Aanvankelijk zag de wereld er even rozig en zonnig uit als in het begin van deze film, maar lang zou het niet duren. En de verantwoordelijke demon diende zich aan in flesvorm.
Eén van de redenen waarom Kimmo weg wou uit Finland, was dat hij een drankprobleem had. Hij hoopte in een nieuwe omgeving daarmee komaf te maken. Na een paar maanden hield hij het echter niet meer vol en was het hek van de dam. En omdat Aili haar man liever volgde dan zijn zatte buien te ondergaan, viel alle gewicht op de schouders van de jonge Leena.

‘Beyond’ is gebaseerd op de semiautobiografische debuutroman van Susanna Alakoski, die in 1965 vanuit Finland naar Zweden verhuisde. De originele titel van het bekroonde boek luidt ‘Svinalängorna’, wat zoveel betekent als ‘Zwijnenflats’, een passende beschrijving van de manier waarop het sociale appartement waar het gezin onderdak vindt, zijn glans verliest. Alakoski vertelt het hele verhaal vanuit de ogen van de jonge Leena, ‘Beyond’-regisseur Pernilla August en haar scenariste Lolita Ray vonden het belangrijk om er ook de volwassen Leena bij te betrekken. Zij willen bekijken hoe iemand op latere leeftijd vecht met de gruwel die ze als kind heeft meegemaakt.

De film is gratis, inschrijven is echter vereist vóór 12 juni 2014 via [email protected]