België tweede volgens statistieken ILGA Europe

Jaarlijks maakt ILGA haar rapport over stand van zaken op vlak van juridische- en sociale rechten voor holebi’s en transgenders in 49 Europese landen. België scoort 11% beter dan vorig jaar en komt daarbij met 78% op de index, Engeland staat aan top met 82%. Ook in 2012 waren zij de toplanden voor holebi’s en transgenders. Nederland komt na Spanje (73%) op de vierde plek (70%). Frankrijk staat achtste met 64%, Duitsland is twaalfde met 56% en Luxemburg achtentwintigste met 28%. Rusland scoort niet verwonderlijk amper 6%.

De data is opgedeeld in wetgeving rond asiel, antidiscriminatie, vrijheid van meningsuiting / recht op verenigen, (co-) ouderschap en gezinsleven, (trans)genderrechten, bestrijding van holebitransfobie. Volgend jaar verwacht koepelorganisatie çavaria een stijging want de automatische erkenning van het ouderschap van meemoeders werd niet verrekend in deze jaarcijfers. Als we willen doorstoten tot nummer één moeten we de verplichte sterilisatie wanneer je van gender wilt veranderen, afschaffen. Wij zijn voor, nu de politiek nog.