conchita

Transgender Conchita Wurst wint Eurosong

Gisteravond koos Europa de Oostenrijkse inzending van het Eurosongfestival als winnares/winnaar. De media poogde de kandidate in allerlei genderhokjes te duwen, want Conchita is het alter ego van Tom Neuwirth. Omdat zij soms ook nog hij is, spreken we niet over transgenderist, maar over een travestiet met dragking-allures. En dat is vrij opmerkelijk. Gezien alle vormen van crossdressing, travestie, transseksuelen vallen onder de parapluterm; mogen we gerust stellen dat het een transgender is die kwam, zag en overwon. En dat is van Dana International, die het in 1998 al eens voor deed, geleden.

Met de Bondfilm-achtige powerballade ‘Rise like a Phoenix’ won Conchita. Het is vooral de boodschap die ze bracht over een toekomst zonder discriminatie, waarin iedereen kon geloven. Bij het ontvangen van de trofee draagt ze de avond op aan ‘all believers of peace and freedom’. Een boodschap aan het adres van Rusland waar de jury anticipeerde op het gejouw van het publiek, waardoor ze zich geneigd voelden Conchita 8 punten te geven, iets wat ze openlijk nooit zullen toegeven.

Afspraak volgend jaar in Vienna!