De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, die jaarlijks wordt gehouden op 17 mei en ook wel bekend is onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia), is een dag waarop holebi- en transgenderorganisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.
De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

 

Activiteiten

Op 3 mei zal in de Stedelijke Bibliotheek Kris Lambert een actie starten om de aandacht te vestigen op IDAHOT en het PRIDEFESTIVAL.

Op 10 mei is er om 13.45 uur in de bibliotheek een officieel moment met Tom Germonpré, schepen van gelijke kansen van Oostende, waarop de pers en alle geïnteresseerden welkom zijn.

Vanaf dit moment zal de bib een week lang speciale aandacht besteden aan alle werken, literatuur, muziek, film, etc … die holebi-en transgender gerelateerd zijn.
Veel mensen begrijpen niet waarom holebi’s en transgenders eenmaal per jaar massaal de straat op komen tijdens de jaarlijkse Pride (sinds vorig jaar officieel ‘Pride4Every1’ geheten). Ze zien in de media vaak een eenzijdig beeld van deze optocht, waarbij extremen getoond worden die vaak choquerend overkomen. Deze Canadese documentaire geeft iedereen een beter inzicht in de achtergronden van de Pride, de beweegredenen en de dieper liggende motivatie en noodzaak ervan.
Daarom is iedereen uitgenodigd voor de documentaire film ‘Beyond Gay, The Politics of Pride’ om 14.00 uur in de Forumzaal van de bib. De toegang is gratis en iedereen die geïntrigeerd of geïnteresseerd is in het fenomeen ‘PRIDE’ is welkom !
Diezelfde avond hebben we afspraak in het buurthuis De Boeie om 20 uur, om er samen te kijken naar het Eurovisie Songfestival. Uiteraard supporteren we voor de Belgische inzending met Axel Hirsoux en de Oostenrijkse inzending met Conchita Wurst, beide leden van de holebi-en transgender ‘familie’.
Op donderdag 15 mei staat er een ludieke actie op het programma aan het Provinciehuis Boeverbos, waar alle werknemers en bezoekers van de provincie die dag tussen 8 en 10 uur zullen verwelkomd worden door onze delegatie, een attentie ontvangen en info krijgen over IDAHOT en de PRIDE.
Om 9.30 uur die dag zal Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe de Regenboogvlag hijsen op de provincie in aanloop naar de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.
Verder heeft de provincie West-Vlaanderen een schrijven gericht aan alle steden en gemeenten met het aanbod om een gratis regenboogvlag te ontvangen met een warme oproep om die voortaan ook te hijsen bij bijzondere gelegenheden, zoals IDAHOT op 17 mei. De lijst van de deelnemende steden en gemeenten zal worden opgenomen op www.cavaria.be
Op zaterdag 17 mei tenslotte, vertrekken we met een delegatie vanuit het station in Oostende met de trein van 11.45 uur naar de Pride4every1 in Brussel. Onderweg sluiten de Brugse en Gentse holebi- en transgenderverenigingen aan. Holebi’s, transgenders en sympathisanten zijn welkom om ons te vergezellen. Afspraak in de eerste twee wagons.