Homoseksualiteit is in heel wat (+- 37) Afrikaanse landen verboden bij wet met doodstraf of levenslange opsluiting als gevolg. De president Yoweri Museveni heeft vandaag zijn handtekening gezet om seksuele onnatuurlijke afwijkingen te corrigeren en de morele leefregels te herstellen.

De omstreden anti-homowet werd in december goedgekeurd in het parlement van Oeganda, de president heeft vandaag voor de camera’s van de internationale pers een handtekening gezet onder de wet. Vanaf nu is het in Oeganda strafbaar om te praten over homoseksualiteit zonder het te veroordelen, seks te hebben met mensen van hetzelfde geslacht of seksueel contact te hebben met hetzelfde geslacht, ook bij minderjarigen.

Zelfs het erkennen van homoseksuele relaties is verboden. Dat geldt ook voor ”overheidsinstellingen of non-gouvernementele organisaties uit binnen- en buitenland”, schrijft de BBC. Volgens Amnesty International heeft dat ook direct gevolgen voor mensenrechtenactivisten en zorgverleners. De mensenrechtenorganisatie noemt de wet ”een belediging voor de mensenrechten van alle Ugandezen”.

Straf

De internationale druk heeft enkel kunnen bekomen dat de aanvankelijke doodstraf gewijzigd werd naar levenslange opsluiting voor wie de wet zou overtreden. Mensen die zich in Oeganda herhaaldelijk ‘schuldig maken’ aan ‘homoseksuele activiteiten’ kunnen voortaan rekenen op 14 jaar opsluiting. Wie vaker wordt aangeklaagd, riskeert levenslang. Opvallend is ook dat wie nalaat homo’s te verklikken, zelf een celstraf riskeert. Hierdoor ontstaat er een heksenjacht op homo’s, lesbiennes, bi’s, transgenders en iedereen die holebi’s een warm hart toedraagt en zelf riskeert verklikt te worden.

Provocatie

De Oegandese president, een vroom evengelist, vaardigde begin februari al een anti-porno wet uit die vooral het dragen van ‘provocerende kleding’ verbiedt. Daarmee verbande hij schaars geklede artiesten van de Oegandese televisie en plaatste het staatshoofd het surfgedrag van internetgebruikers onder toezicht.

Volgens Museveni hebben wetenschappers aangetoond dat homoseksualiteit niet genetisch bepaald is. “Deze wet was noodzakelijk door provocaties van arrogante en roekeloze Westerse groeperingen die naar onze scholen komen om homo’s te rekruteren. (…) Geen enkele studie toont aan dat je van nature homoseksueel kunt zijn,” aldus Museveni volgens de Oegandese tv-zender NTV. Mochten westerse wetenschappers hem het tegendeel kunnen bewijzen, dan wil de president eventueel op zijn besluit terugkomen.

Toekomst

Volgens een woordvoerder van de president zijn er zodanig veel voorstanders van de wet in het parlement en in de Oegandese gemeenschap, dat Museveni niet anders kan dan de wet te ondertekenen. De Amerikaanse president Obama waarschuwde eerder nog dat een ondertekening van de wet de relaties met de VS zou bemoeilijken en dat het een achteruitgang zou zijn voor alle Oegandezen, maar daar geeft de Oegandese president dus weinig gehoor aan. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille wil zo snel mogelijk met zijn Europese ambtgenoten samenkomen om een gemeenschappelijk standpunt uit te werken over de nieuwe anti-homowetten in Oeganda. Nederland schortte al een deel van zijn financiële hulp op. Jaarlijks krijgt Oeganda zo’n 23 miljoen euro. De helft daarvan wordt besteed aan voedselprogramma’s voor de bevolking, de overige helft is bestemd voor hulp aan de Oegandese regering.

Een Belgische toerist die in Oeganda begin dit jaar was opgepakt omwille van homoseksualiteit, is er met de schrik van afgekomen. Via diplomatische tussenkomst van onze regering werd de zaak geseponeerd. Holebi’s krijgen het in Oeganda hard te verduren. Ze worden vaak lastiggevallen op straat en vrouwen zijn soms het slachtoffer van “corrective rape”, een corrigerende verkrachting zoals het genoemd wordt “om hen te bekeren” en de penis van de man ‘lekker’ te vinden.

Eerste minister Elio Di Rupo (PS) laat op Twitter weten dat België deze inbreuk op de mensenrechten streng veroordeelt en vraagt een forse reactie van de internationale gemeenschap.

Bronnen: DeRedactie, VTM, AP, AD, NRC