Laat je anoniem testen op hiv
Laat je anoniem testen
Het is eindelijk mogelijk in onze (en alle andere) provincies om je anoniem te laten testen op HIV. Voorheen was je genoodzaakt om naar je huisarts of een onbekende arts te gaan of een testcentrum in Brussel of Antwerpen te bezoeken. Naast de kost van je doktersbezoek, waren er ook de kosten van het labo. Met het project Swab2know kun je thuis een speekseltest afnemen. Het pilootproject is momenteel kosteloos. Wij deden de test!
Inschrijven
Surf naar de website Swab2know om je te registeren. Hiervoor heb je een e-mailadres nodig (je kunt makkelijk een tijdelijk mailadres aanmaken als je anoniem wil blijven) en een adres om de blanco enveloppe te ontvangen. Je kan het vb. ook naar het postadres van je holebiorganisatie (t.a.v.) gebruiken en de testkit bij hen ophalen.
In de omslag zit een proefbuisje, een gefrankeerde enveloppe naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde, een condoom, een kaartje met je code en een handleiding.
De thuistest
In het proefbuisje zit een wattenstaafje waarmee je één minuut lang tegen je tandvlees moet wrijven. Zowel van boven, zij als onder in de mond. Het is niet nodig dat er bloed op zit, speeksel is voldoende. Hierna hoef je enkel nog je e-mailadres op het buisje te schrijven en de datum waarop je de test afnam. Stop het proefbuisje in de omslag en doe ze op de post.
Resultaat
Ongeveer een week later krijg je een mail dat je resultaat binnen is. Om deze te kennen moet je opnieuw inloggen op de site en de code ingeven die je kreeg bij het testpakket. De persoonlijke resultaten worden uitvoerig in begrijpelijke taal uitgelegd, alsook de betrouwbaarheid van een speekseltekst versus de klassieke bloedtest.
Het is belangrijk dat je je resultaat bekijkt, anders zal men je proberen contacteren via mail of telefoon.
Zeker weten?
Je om de zes maand laten testen, ook al heb je een vaste partner, is aanbevolen. Had je de laatste drie maanden onveilige seks, laat je dan zeker drie maanden later nog eens testen. Voor Swab2know gebruiken ze speekselstalen om de hiv-test op uit te voeren. Deze nieuwe test is speciaal ontwikkeld in het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Ze onderzoeken het speeksel op de aanwezigheid van antistoffen tegen hiv.
Dat je niet besmet bent kan in een vaste relatie een herbevestiging zijn van wederzijds vertrouwen terwijl het voor singles vaak een opluchting of bevestiging is dat je op een veilige manier seks hebt met wisselende en/of meerdere partners. Heeft je speeksel gereageerd op de test dan is er een risico dat je met hiv geïnfecteerd bent. Het is dan noodzakelijk om dit resultaat te laten bevestigen op een bloedstaal om een definitieve diagnose te kunnen stellen. Het resultaat van een hiv-test op speeksel is slechts indicatief voor een hiv-infectie. Het vervangt dus de klassieke bloedtest niet. In geval van een positieve test op speeksel zal je uitgenodigd worden om dit resultaat te laten bevestigen met een bloedtest.