Bijna alle landen uit het ‘Westen’ protesteren tegen de homofobie in Rusland. In Vlaanderen riep begin deze maand koepel Cavaria op tot protest in Antwerpen, nu is gaycapital Amsterdam klaar om ‘boe’ te roepen tijdens een Russisch concert over diversiteit.

“Het is tijd voor actie”, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. “Wij steunen het initiatief van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen voluit en protesteren zelf ook mee. Met de ‘Kiss in – To Russia with love’ willen we onze steun betuigen aan de holebi- en transgenderactivisten in Rusland die het momenteel zwaar te verduren krijgen in eigen land. Tegelijkertijd zenden we ook een sterk signaal naar de vertegenwoordigers van de Russische Federatie die in het consulaat werken, namelijk dat wat er in Rusland gebeurt onaanvaardbaar is!” legt Borghs uit.

Aanstaande zondag 25 augustus 2013 organiseren COC Nederland en Pride United de grote manifestatie ‘To Russia With Love’ op het Museumplein in Amsterdam.  Directe aanleiding voor het evenement is een door de Russische staat georganiseerd concert op hetzelfde plein dezelfde avond. Met dat concert willen de Russen de ‘schoonheid en diversiteit’ van hun land laten zien.
Zoals we in vaak afschuwelijke berichten hebben kunnen zien en lezen staat juist die diversiteit  gigantisch onder druk sinds Rusland de zogeheten ‘antigayprogaganda wet’ heeft aangenomen. Wij roepen iedereen op om naar ons protest te komen, zodat we met zijn allen een oorverdovend statement kunnen maken: Liefde is geen propaganda!
Al bijna 6000 mensen hebben zich aangemeld voor het protest. Wij hopen dat jij er ook aanwezig bent, samen met al je vrienden.
Jong & HiB ondervond in 2008 met de Russische versie van het boek ‘Spinnertje’ enorm veel hinder en haatmails. Herlees dat verhaal hier.