afficheA3

De vier Brugse holebiorganisaties GaySo.net, Jong & Holebi in Brugge, LezBruges en Omegagay trekken zaterdag 11 mei er samen op uit. Voor de vijfde keer gaat in de provinciehoofdstad de Rainbowpride door, dit jaar in het teken van vrienden en familie.

De jaarlijkse optocht van de regenboogparade voor homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders start om 15 uur aan het station van Brugge. Alle vrienden en familie zijn welkom om zich aan te sluiten, want we maken er zowel nationaal als lokaal een familiedag van. Tien jaar nadat het huwelijk opengesteld is voor mensen van hetzelfde geslacht en zeven jaar nadat de adoptie voor hen is gelijkgesteld heeft het concept familie verschillende vormen aangenomen.

Tussen de kermiskramen door baant de optocht zich een weg richting ‘t Zand om gewapend met bloemenauto voorzien van een mobiele deejay en grote regenboogvlag, het symbool van de holebibeweging, de Steenstraat in te trekken tot aan de Markt. Holebi’s zijn zichtbaar op televisie, maar échte holebi’s en de familieleden die hen steunen mogen wel vaker in de bloemen gezet worden. Nieuw dit jaar is dat de optocht doortrekt naar de Burg, via de Vismarkt om zo in het Astridpark te eindigen. Hierdoor krijgen we een geheel nieuwe dynamiek, gedragen door de holebiorganisaties zelf met de financiële steun van de Diversiteitsdienst en met coördinatie van holebikoepel çavaria en sympathieke steun van West-Vlaams regenbooghuis Polaris.

Vanaf 16u30 is iedereen welkom in Villa Holebitra, waar de kortfilm ‘Als je me aanraakt’ zal vertoond worden. De gelijknamige dansvoorstelling is nog te zien op 17 en 18 mei in de Cultuurfabriek in Damme. Ook het Holebimuseum, de mobiele tentoonstelling van Jong & HiB, waarin we de geschiedenis van holebi’s en transgender aan bod komt, zal worden tentoon gesteld. Tal van organisaties zoals Vlaams expertise centrum Sensoa, de Olympische ‘holebi’ spelen World Out Games, holebikoepel çavaria en alle Brugse holebi- en transgenderorganisaties hebben in tenten hun eigen stand. Daar kunnen holebi’s van alle leeftijden en hetero’s met holebi-vrienden die misschien nog niet uit de kast zijn, informatie inwinnen over holebi- en transgenderactiviteiten in Brugge doorheen het jaar.
Na speeches van de hoogwaardigheidsbekleders kan het feestje pas echt van start gaan in het Astridpark met een live optreden van het pop- en amusementtrio Alex, Rudi en Ilse. Het einde is voorzien rond 20 uur. We hopen op een talrijke opkomst.

Meer info?

www.rainbowpride.be