In de begindagen van hiv en aids vielen er niet alleen slachtoffers bij Air Canada en KLM, maar ook bij Sabena. Dat getuigt ex-stewardess Patricia Ruysschaert in Het Laatste Nieuws.

In ‘Aids: vluchten kan niet meer’, schetst Hetty Niesch hoe de eerste slachtoffers van aids in Nederland nogal vaak steward bij de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij bleken te zijn. Collega’s bij Sabena bleven echter ook niet gespaard, getuigd ex-stewardess Patricia Ruysschaert (58) in Het Laatste Nieuws vandaag. Ze verloor in het begin van de jaren 1980 vier collega’s aan aids. Drie homomannen en één vrouw.

In die tijd was steward(ess) nog een echte glamourjob. Bemanningen bleven somsd twee weken weg en feesten hoorde bij de lifestyle. Met homoreisgids Sparactus in de hand kenden de vele homoseksuele stewards hun adresjes wel in Congo, Singapore, Rio de Janeiro of New York. Aids was onbestaande en dan nieuw. Collega’s verdwenen uit roulatie en nadien kregen ze het bericht dat X in de armen van zijn vriend was gestorven, vertelt Ruysschaert.

Sabena liet volgens Ruysschaert de slachtoffers aan hun lot over: de medische dienst moest cabinepersoneel snel weer in de lucht krijgen. Voor ziekteopvolging moesten de seropositieven naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. “Maar condooms uitdelen of ons inlichten over de risico’s? Nee, dat deed Sabena niet. Wij werden niet geïnformeerd”, zegt Ruysschaert.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.