Het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding van Brugge, of kortweg CGSO, lanceert deze zomer een actie over vakantieliefjes. Ze zal in de ruime regio affiches verspreiden. Op enkele evenementen zullen jongeren de kans krijgen om een wrijftattoe te plaatsen.

De tattoe omvat een vlinder met als baseline “vakantieliefjes vrijen veilig en genieten zorgeloos na”. Het CGSO wil jongeren niet met het vingertje wijzen. Enkel het promoten van veilig en verantwoord vrijgedrag. De affiches en tattoes worden verspreidt via jeugdverenigingen, jeugddiensten en op standjes tijdens speciale evenementen, zoals Feest in ’ t Park komende zaterdag 30 juni 2012.

Het CGSO werkt voor deze actie samen met het Huis van de Mens.

Stijging van aantal zwangerschapsonderbrekingen

Er is nog altijd een grote nood aan informatie en sensibilisatie rond het correct gebruik van aan anticonceptie bij jongeren. Veel jongeren kennen de pil en het condoom wel, maar hun kennis over de werking ervan is vaak onvoldoende en onjuist.

Het hoge aantal abortussen is maar één bewijs hiervan. In 2009 bedroeg het aantal zwangerschapsonderbrekingen bij -20 jarigen in Vlaanderen nog 2674 (een stijging van 28% ten opzichte van 2000!).

Via deze prikactie wil het CGSO:

  • het thema veilig vrijen onder de aandacht brengen van jongeren. Door te werken via jeugdverenigingen is het voor die verenigingen een stimulans om het thema bespreekbaar te stellen (vb op kamp) ;

  • jongeren doen stilstaan bij de wijze waarop ze nu al dan niet veilig vrijen. Bijvoorbeeld: wie draagt de verantwoordelijkheid voor anticonceptie (meestal het meisje…);

  • de nieuwe werking van het CGSO beter bekend maken bij de jongeren zodat hun vragen bij ons terecht komen.

  • ons documentatiecentrum (met info en educatief materiaal) ter beschikking stellen van jeugdleiders en monitoren die met het thema aan de slag willen.

 CGSO zet zich in voor een positieve beleving van seksualiteit en intimiteit

Het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) Brugge vzw zet zich reeds meer dan 40 jaar in voor het verwezenlijken van een positieve beleving van seksualiteit en intimiteit.

Het CGSO ondersteunt mensen bij hun relationele en seksuele ontplooiing. Ze werkt rond drie pijlers: info & advies, vorming en preventie. De typische thema’s zijn: veilig vrijen, relaties, holebi, transgender, intimiteit, seksualiteit en weerbaarheid, abortus, zwangerschap, hiv en andere soa’s ….

Het CGSO werkt uitsluitend met vrijwilligers. Het zijn stuk voor stuk geëngageerde mensen die zich willen inzetten voor een warme samenleving waar iedere mens gelijkwaardig is en zichzelf kan zijn. Ze hebben een open geest, leren graag bij, steunen en inspireren elkaar. Het CGSO biedt hen vorming, intervisie en coaching.

Meer info

www.cgsobrugge.be