Zoals elk jaar zijn er ook films met een holebi-thema binnen het Cinema Novo festival dat plaats heeft deze maand in de betere Brugse bioscoop. Wij kozen er twee film uit:

Circumstance

Maryam Keshavarz. Iran/Frankrijk 2011

Teheran. Zoals alle tieners dromen de 16-jarige Atafeh en haar vriendin van een leven waar niets hun geluk in de weg staat. Ze zoeken de grenzen van het toelaatbare en het in Iran niet toelaatbare op. Ze bezoeken verboden clubs en party’s, met drank, drugs en westerse muziek. Geleidelijk aan ontdekken ze ook dat ze zich seksueel tot elkaar aangetrokken voelen. Dat is natuurlijk een compleet taboe in Iran. En dan is er nog die broer van Atahef die de ontwenningskliniek verlaten heeft, zich heeft aangesloten bij de gevreesde zedenpolitie, en die een oogje heeft op Shireen.
Een beeld van een voor ons grotendeels onbekend Iran, waar jongeren de strenge regels proberen te ontwijken, en zo arrestaties en hun toekomst riskeren.

http://www.cinemanovo.be/nl/368?tab=6,oper=detail,pid=489

Skoonheid

Oliver Hermanus. Zuid-Afrika/Frankrijk 2011

François, een succesvol Afrikaner, is een gesetteld zakenman van vijfenveertig, getrouwd, met twee dochters. Een man die ogenschijnlijk alles op orde heeft . Wanneer hij de jonge Christian op het bruiloftsfeest van zijn dochter ziet, wordt hij als door de bliksem getroffen, hij kan met moeite zijn gevoelens voor de jongeman verbergen. François heeft zich nooit geout, integendeel, hij heeft voor zijn seksuele behoeften altijd soelaas gezocht in een groezelige schuur, bij leeftijdsgenoten, die evenmin uitgekomen zijn voor hun geaardheid. Want in die hypocriete middens waarin François verkeert, is dat totaal uitgesloten.

In deze Afrikaans gesproken speelfilm die ook de ‘Queer Palm’ in Cannes won (een prijs voor films over holebi-thema’s) dreigt het nauwkeurig opgebouwd beeld van François als een kaartenhuisje ineen te stuiken.

Belgische première

http://www.cinemanovo.be/nl/368?tab=6,oper=detail,pid=557