Een vaccin om HIV te bestrijden is de heilige graal voor medische specialisten. Wetenschappers van een onderzoekscentrum in Madrid claimen het vaccin te hebben ontwikkeld waarmee HIV in de toekomst niet meer dan een lichte infectie kan worden. Een Amerikaanse specialist is voorzichtig optimistisch.

Het vaccin zou het immuunsysteem leren HIV te herkennen, zodat het lichaam het virus kan bestrijden. “Het is alsof het vaccin het lichaam een foto van HIV toont, zodat het virus in de toekomst kan worden herkend”, legt professor Mariano Esteban uit. “Als het virus dan het lichaam binnendringt en zich ontwikkelt in een cel, zal het immuunsysteem het virus onschadelijk maken en de aangetaste cel vernietigen.”

Er wordt al lang gezocht naar een wondervaccin om HIV te stoppen. Als het nieuwe vaccin de volgende fasen van het onderzoek doorstaat, geloven de wetenschappers dat ze een middel hebben gevonden om van HIV een virus te maken zoals herpes. In dat geval zou AIDS zich niet langer kunnen ontwikkelen en zal HIV ook minder besmettelijk worden.

De Amerikaanse specialist Dr. Joseph Rahimian reageert voorzichtig positief tegenover Fox News. “Veel mensen hebben er nood aan, dus het zou geweldig zijn als dit onderzoekt de verwachtingen inlost.” Volgens Rahimian is er nog veel onderzoek nodig om het vaccin te testen. “Ze hebben een erg kleine populatie gebruikt en volgden hen slechts gedurende één jaar.”

“Een vaccin dat ieder jaar moet worden hernieuwd is natuurlijk minder indrukwekkend dan een vaccin dat immuniteit op lange termijn biedt.” (gb)

30/09/11 11u48