Sensoa zal een jaar lang campagne voeren rond het thema hiv, als antwoord op de stijgende hiv-cijfers bij homomannen. Met wellicht 1 op 20 homomannen met hiv, is het virus een realiteit die elke Belgische homoman onder ogen moet zien.

Deze campagne is de grootste die Sensoa ooit ondernam naar homomannen. Ze wil het bewustzijn verhogen over het hiv-probleem onder homomannen, voor zichzelf, hun partner en hun sekspartners. Aan dat centrale thema worden vijf doe-boodschappen gekoppeld: think positive, love positive, act positive, talk positive en live positive. De campagne vertaalt zich in affiches, een website, terreinwerking, nieuwe publicaties, artikels en sampling tijdens holebi-evenementen.
Tendensen

In 2007 liepen wellicht een 400-tal Belgische homomannen hiv.

Hoewel er nog nooit eerder zoveel homomannen met hiv waren, is hiv nog nooit zo onzichtbaar geweest onder homomannen. Deze paradox wordt gevoed door verschillende tendensen:

– Dankzij de medicatie hebben homomannen met hiv een betere gezondheid, waardoor de ziekte minder zichtbaar is geworden.
– Mensen met hiv zijn bovendien erg beducht voor discriminatie en houden daarom vaak liever hun hiv-status voor zich. De vrees voor discriminatie is niet onterecht.
– Jaarlijks lopen enkele honderden homomannen hiv op. Slechts een klein aantal overlijdt aan de gevolgen van hiv. Hierdoor neemt het aantal homo’s met hiv jaar na jaar toe. Ook de kans om met hiv in contact te komen bij een onbeschermd sekscontact stijgt steeds.
– Er zijn bovendien erg veel soa zoals syfilis en gonorroe onder homomannen. Een infectie met soa verhoogt de kwetsbaarheid voor hiv.

Homomannen hanteren vaak veronderstellingen omtrent de hiv-status van de ander en schatten risico’s niet altijd even realistisch in.

Minstens de helft van de nieuwe infecties met hiv worden veroorzaakt door mannen die zelf recent werden besmet en wellicht nog niet weten dat ze hiv-positief zijn. De meerderheid van de homomannen werden geïnfecteerd door een vaste partner. De moeizame bespreekbaarheid van open relaties en seks buiten de relatie zijn een risicofactor.

Campagne
De campagne gaat van start met de boodschap ‘Think Positive’. Het doel is dat homomannen beseffen dat minstens 1 op 20 binnen hun gemeenschap hiv heeft. Later volgen ‘Love Positive’ (doel: homomannen voelen zich gemotiveerd om verder veilig te vrijen), ‘Act Positive’ (doel: homomannen kennen hun hiv-status), ‘Talk Positive’ (doel: homomannen praten met hun (nieuwe) partner over hiv) en ‘Live Positive’ (doel: homomannen weten dat hiv een deel van hun leven is, of ze nu seropositief zijn of niet).

De campagne omvat in totaal veertien affiches die in homohoreca en op holebifuiven zullen hangen in speciaal daartoe ge├»nstalleerde klikkaders. Tegelijkertijd start een nieuwe (sub)site, die aanvullende informatie bundelt en levensechte verhalen over het thema brengt, in tekst en videoclips, met bijhorende Facebook-pagina. Naast artikels op gay sites en in holebitijdschriften over de verschillende campagnethema’s, brengt Sensoa in de loop van het jaar ook een nieuwe basisbrochure uit over hiv. Later volgt nog een nieuwe editie van het glossy preventiemagazine Bend, met meer verhalen en getuigenissen over leven in een tijd van hiv.

Op evenementen zoals de Belgian Lesbian & Gay Pride, Antwerp Pride en Take Care Week zal Sensoa een opmerkelijke aanwezigheid verzorgen. Twee nieuw aangeworven terreinwerkers gaan aan de slag om samenwerking rond preventie mogelijk te maken tussen Sensoa, homohoreca, lokale holebiverenigingen, gemeentelijke overheden en zorginstanties.

Het eerste deel van de website kan u hier bekijken: www.mannenseks.be