De Internationale Dag tegen Homofobie, jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop holebiorganisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Oorsprong

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.
Het verschil van IDAHO met evenementen als de Amsterdam Gay Pride en de Belgian Lesbian and Gay Pride is dat homo-organisaties en holebi’s bij die gelegenheden willen uitstralen dat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en zich er niet voor willen schamen, terwijl het er bij IDAHO juist om gaat aandacht te vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.
De slogan van de internationale campagne in 2008, “Homosexuality is NOT a sickness!” (homoseksualiteit is geen ziekte) illustreert dit.
IDAHO is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei.

Bron: Wikipedia

Regenboogvlag in Brugge?

Vandaag zullen er vier regenboogvlaggen worden uitgehangen op de Markt van Brugge  die blijven hangen t.e.m. 24 mei 2010. Dit is één week later dan de officiële pride van afgelopen zaterdag, wegens de meifoor.

De regenboogvlag hangt ook in Oostende en Oostkamp.