JESS FRANCO

De Spaanse cult cineast Jesús Franco (°1930) was 29 toen hij zijn regiedebuut maakte. Sindsdien heeft hij onder tientallen pseudoniemen wel 200 films van uiteenlopende genres achter de kiezen, meestal een combinatie van horror met een flinke scheut erotiek. Het resultaat is een catalogus van zowel schitterende B als hilarische Z films. Zijn ontembare drang naar volledige artistieke vrijheid betekende dat hij vaak met uiterst minimale budgetten moest werken. Zijn onnavolgbare en direct herkenbare stijl, met de zo kenmerkende zwiepende zoom en pan, is tezelfdertijd surreëel, sensueel en merkwaardig abstract. De altijd meanderende camera voert de toeschouwer rechtstreeks Franco’s persoonlijke droomwereld binnen van jazzy nachtclubs, monsters, psychopaten, sadomasochistisch geweld en schaamhaar. In vele van zijn obsessief voyeuristische films kan men de talenten van zijn partner Lina Romay bewonderen, die de meester van de Europese exploitation film tijdens zijn komst naar Brussel vergezelt.

BOZAR cinema

Zaterdag 06.03.2010 20:00
Paleis voor Schone Kunsten / Zaal M


20:00 Vampyros Lesbos
Jess Franco, Spain/Germany, 1971, 35mm, ov tweetalige ot, 89’
Met Soledad Miranda, Ewa Strömberg, Dennis Price

Misschien wel Franco’s beste. Een erotische variant op Bram Stoker’s Dracula met een sublieme Solidad Miranda als een lesbische vampier en een unieke met sitarklanken overladen acid-jazz soundtrack van Manfred Hubler en Siegfried Schwab die al even mythisch is als de film zelf.

22:00 Succubus AKA Necronomicon
Jess Franco, Germany, 1967, 35mm, eng v fr ot, 84’
Met Janine Reynaud, Jack Taylor, Adrian Hoven, Howard Vernon

Janine Reynaud is Lorna, een nachtclub stripper en dominatrix die zich beweegt door een 60’s landschap vol koortsige erotica en ongrijpbare pre-Lynchiaanse droomsymboliek. Een bijzonder intrigerende en unheimliche film, Fritz Lang noemde het een waar kunstwerk. 

In aanwezigheid van de regisseur!