Veilig vrijen zonder condoom?
Zonder condoom vrijen? Denk er goed over na!
Voor veel jongens lijkt het lekkerder zonder. Als beide partners 100 % zeker negatief zijn, kan er inderdaad ook geen hiv overgedragen worden. Maar wanneer weet je zoiets zeker? Een misverstand is gauw gebeurd. De één denkt misschien “hij begint niet over condooms, dus hij zal net als ik wel geen hiv hebben.” Maar de ander kan het omgekeerde redeneren: “Hij begint niet over condooms, dus hij zal net zoals ik wel hiv hebben.” Doe het dus veilig of bespreek jullie hiv-status met elkaar.
Geloof ook niet zomaar wat de ander zegt. Als hij zegt dat hij geen hiv heeft, weet je dan al voldoende? Is er een kans dat hij het wel heeft maar het niet weet? Een test geeft pas uitsluitsel na drie maanden en wie test zich nu elke drie maanden? Misschien liegt hij wel rechtuit, gewoon omdat hij het zonder wil doen. Het is altijd een goede keuze om het veilig te doen, ook als hij zegt dat hij geen hiv heeft.
Ook als je niet in hem klaarkomt of maar even in en uit gaat, lopen jullie risico op hiv. Zowel diegene die neukt, de ‘top’, als diegene die geneukt wordt, de ‘bottom’.
Vaak doen mannen alsof het risico op hiv kansberekening is: Hoe groot is de kans dat ik hiv zal oplopen bij onbeschermde seks met een bepaalde man? Maar het risico op hiv is moeilijk in te schatten. Bij onveilig kontneuken speelt je lichamelijke weerstand van dat moment een rol maar ook of je al dan niet een soa hebt op dat moment, of je slijmvliezen van penis of anus geïrriteerd of beschadigd zijn, hoe groot de hoeveelheid virus in het sperma of bloed van je partner is, enzovoort. Wil je zekerheid, gebruik dan condooms en glijmiddel bij het neuken en vermijd sperma in je mond.
Een vaste relatie?
In een vaste relatie lijkt het voor veel jongens zinloos om nog langer met een condoom te vrijen. Maar kijk uit. Ook in een vaste relatie kun je soa en hiv oplopen. Stop niet zomaar met condooms omdat je verliefd bent en een relatie hebt. Ook niet als het je eerste relatie is of als jij altijd monogaam bent.
Zonder condoom neuken met je vriend kan veilig, maar er moeten in dat geval toch rekening gehouden worden met volgende zaken:
- Als jullie definitief het condoom willen achterwege laten, moeten avontuurtjes buitenshuis in jullie relatie ten minste bespreekbaar zijn. Stel dat jij of de ander toch een risico heeft gelopen, dan moet er ruimte bestaan om dat aan de ander te vertellen en opnieuw veilig te vrijen.
- Als iemand buiten de relatie onveilig heeft gevreeën, moet je weer drie maanden veilig vrijen en allebei opnieuw een hiv-test doen. Alleen dan weet je zeker dat je geen risico loopt. Veilige seks verkleint de kans op soa, hou je eigen lijf dus goed in de gaten en test op soa als je klachten hebt.
- Bedenk wat de gevolgen zijn als jij of je vriend in de fout gaan. Eerlijk vertellen dat je onveilig seks hebt gehad met een ander kan grote gevolgen hebben, ook voor jullie relatie. Toch kun je er niet van uit, want als de ene iets heeft opgelopen en jullie vrijen onbeschermd, dan heeft de ander het in geen tijd ook.
- Ook als je al langer met je vaste vriend zonder condooms vrijt en nooit bent getest, is het verstandig te overwegen alsnog een test te doen en afspraken met elkaar maken. Jullie hebben niet noodzakelijk dezelfde hiv-status en dan is het maar beter om het te weten.
Alle regels op een rijtje:
- Maak samen heldere afspraken over veilig vrijen met anderen.
- Dus met anderen: neuken met condoom en voldoende glijmiddel op water- of siliconenbasis en geen sperma in je mond.
- Vrij de eerste drie maanden veilig: zowel met je partner als met anderen.
- Daarna doen jullie allebei de hiv–test en en soa–check.
- Als jullie beiden hiv-positief of beiden hiv-negatief blijken, kun je met elkaar neuken zonder condoom.
- Blijkt een soa de pret te bederven: raadpleeg je arts en laat deze eerst behandelen!