Hoewel het lijkt dat deze regels duidelijk zouden zijn, toch is het niet steeds zo simpel. Soms zijn er schemerzones. De onderstaande vragen zijn nog maar een greep uit een gamma vragen die er kunnen gesteld worden i.v.m. veilig vrijen voor jongens die van jongens houden:

Waarmee moet ik rekening houden bij het pijpen?

Je loopt geen risico op hiv als je partner niet klaarkomt in de mond. Voorvocht in de mond geeft geen overdracht van hiv. Bij sperma in de mond kan hiv dus wel worden overgedragen, zelfs als je het direct uitspuugt en niet inslikt. Als je pijpt, loop je ook risico op een andere soa in je mond of keel, ook als niet in de mond wordt klaargekomen. Ook in voorvocht zit hiv, dat bij pijpen zonder condoom in de mond komt. In speeksel zitten echter stoffen die het hiv-virus onschadelijk maken. Dat is echter niet genoeg om al de virussen onschadelijk te maken bij klaarkomen in de mond. Buiten het lichaam gaat het virus snel dood. Toch moet je opletten als je in de mond wondjes of blaasjes hebt. Dan kan ook de hoeveelheid hiv in het voorvocht al volstaan voor een besmetting. Gebruik in dat geval een condoom bij het pijpen of pijp niet.

Is elkaar kussen veilig?

Bij het kussen loop je kans op het overdragen van herpes. Er is ook een klein risico op Hepatitis B-overdracht. Hiv kan niet worden overgedragen door te kussen.

Waarmee moet ik rekening houden als ik gepijpt wordt?

Je loopt geen risico op hiv. Ook als je gepijpt wordt door iemand met hiv ben je veilig. Je kunt wel een soa krijgen als je gepijpt wordt door iemand met een soa in de mond of keel.

Is elkaar aftrekken veilig?

Dit is veilig voor hiv. Je loopt een risico op soa als jullie piemels met elkaar in contact komen door ze met één hand tegen elkaar af te trekken.

Waar moet ik op letten als ik me laat vingeren?

Als er op de vinger die bij jou naar binnen gaat, sperma, bloed of voorvocht zit, dan kan hiv worden overgedragen. Er is ook een risico op soa. Die kan afkomstig zijn van zijn mond, penis of kont en via de vingers worden overgedragen. Zorg ervoor dat de persoon die je vingert geen wondjes heeft en dat zijn vingers gewassen zijn.

Waar moet ik op letten als ik iemand vinger?

Je loopt geen risico op hiv-overdracht. Wel kun je via je vinger een soa uit zijn kont overbrengen op jouw penis of kont.

Wat gebeurt er als je jezelf laat droogneuken?

Je kunt een soa oplopen en overdragen als je partner zijn penis tegen je aars wrijft. Komt hij ook klaar tegen je aars, dan loop je een kleine kans op overdracht van hiv als het ook naar binnen loopt. Als hij met zijn stijve tussen je benen of tegen je buik oprijdt, dan is er geen risico op hiv-overdracht en vrijwel geen risico op soa.

Wat gebeurt er als jij iemand droogneukt?

Je loopt geen risico op hiv-overdracht. Wel kun je van je partner een soa oplopen als je je penis tegen zijn aars houdt.

Hoe kan je veilig neuken?

Als je iemand neukt met een condoom en voldoende glijmiddel op waterbasis of op basis van siliconen, voorkom je dat je hiv doorgeeft of zelf oploopt. Inderdaad, door actief te neuken zonder condoom kun je hiv doorgeven, maar ook oplopen. Met een condoom heb je minder kans op soa, maar genitale wratten, herpes en syfilis komen ook voor buiten het gebied dat door de condoom wordt bedekt.

Hoe kan je veilig geneukt worden?

Als je condooms en glijmiddel op waterbasis of op basis van siliconen gebruikt, voorkom je dat je hiv oploopt of doorgeeft. De kans op soa verkleint, maar verdwijnt niet. Bij het omdoen van het condoom kunnen bacteriën van een soa aan de buitenkant van het condoom komen. Bovendien komen genitale wratten, herpes en syfilis ook voor buiten het gebied dat door het condoom wordt bedekt.

Is iemand kontlikken veilig?

Je kunt geen hiv oplopen, maar wel hepatitis A of B of andere virussen en bacteriën die in de kont zitten. Er bestaat ook kans op een soa in je keel.

Is kontgelikt worden veilig?

Je loopt geen risico op hiv, wel kunnen herpes en andere soa in de keel van je partner zo worden overgedragen.

Wat bij het gebruik van dildo’s?

Veilig als je elk je eigen speeltje hebt. Als je het speeltje deelt, dan is er een risico op hiv en soa. Dit voorkom je door het speeltje te wassen met water en zeep voordat het bij een volgende persoon wordt gebruikt. Je kunt er ook een (vers) condoom over doen.