In landen waar holebiseksualiteit door de maatschappij afgekeurd wordt of strafbaar is, worden holebi-groepen, bars, cafés en discotheken vaak gezien als een soort getto. Vlaanderen is op dat vlak veel geëmancipeerder en aanvaard holebi’s, door hen dezelfde rechten te geven als hetero’s. Zo waren we het tweede land, na Nederland, om het holebi-huwelijk goed te keuren. De discriminatiewet en holebi-adoptie werden kort daarna ook goedgekeurd. Nu de rest van de wereld nog É Homo is Grieks voor ‘hetzelfde’ en hetero betekent ‘het andere’. Toch zijn de toekomstplannen van holebi’s meestal dezelfde als die van hetero’s, omdat ze beiden ge•nspireerd zijn op Joods-Christelijke waarden.

Tom 16j

Ik zou graag willen trouwen met een mooi meisje over een paar jaar en liefst eigen kinderen krijgen. Een jongen en een meisje. Ik kan me neerleggen mocht het voor mij uiteindelijk anders uitdraaien dan ik nu voor ogen heb. Tenslotte worden we verliefd op iemand of het nu een jongen of een meisje is. Volgens mij zal er in de nabije toekomst vrijwel geen onderscheid gemaakt worden tussen onze seksuele voorkeur. Mensen komen er ook meer voor uit, men durft opener over gevoelens praten. Holebi’s moeten zich niet verstoppen voor de buitenwereld. Jongeren die zich outen tonen aan dat liegen nergens voor nodig is. Ik ben er van overtuigd dat ze een voorbeeld stellen.

Sietske 19j

Ik denk wel aan trouwen met mijn vriendje. Maar daarvoor hebben we nog wel even tijd, eerst samenwonen. Ik hoop in elk geval dat we in onze samenleving op een moment komen waarop onze seksuele geaardheid de normaalste zaak van de wereld en je eigen leven is.

Muriel 17j

Ik wil graag samenwonen, maar wil absoluut niet trouwen. Als ik 25-30 jaar ben wil ik toch wel een vaste relatie hebben. Samen met m’n vriendin, als we dan elkaar nog graag zien. Het zou niet eerlijk zijn tegenover haar moest ik haar laten vallen omdat onze relatie buiten het hetero-plaatje valt.

Sven 23j

Ik woon nu nog met een hetero-roommate maar ik hoop later toch een vaste vriend te hebben, die ook een goed betaalde vaste job heeft. Om vaak op vakantie te gaan samen en geen kinderen te hebben. Het type “two incomes no children” is ideaal voor mij.

Katoo 22j

Holebi zijn is enkel juridisch ontdaan van discriminatie. Gelijke-kansen-rechten & homohuwelijken zijn slechts een justitieel begin, een voorwaarde. De eigenlijke gelijke kansen, daar zijn we nog lang niet – in die zin dat we overal als vreemd bekeken en bevonden worden. Het feit dat het geen vanzelfsprekendheid is dat mensen nu eenmaal hetero zijn of kunnen zijn en dat het niet overal is ingecalculeerd, maakt duidelijk dat er een heteronormaliteit heerst waar wij nog vanaf moeten.

Koen 24j

Ik hoop voor mij dat mijn toekomst er zo uitziet: gelukkig worden, liefst samen met een jongen, die weet hoe ik me voel, die ik af en toe eens kan vastpakken, die ‘s avonds thuiskomt en vraagt: schat, hoe was je dag (of ik vraag dat). Getrouwd daarom niet speciaal (zal gebeuren in onderling overleg), kindjes hoeven voor mij niet. Simpelweg gelukkig zijn, als het even mag en hopelijk voor altijd.