Gebruik van glijmiddel

Tips bij het gebruik van glijmiddel:

  • Gebruik altijd voldoende glijmiddel, veel is niet genoeg! Zonder voldoende glijmiddel is de kans op een gescheurd condoom maar liefst acht keer groter!
  • Op sommige condooms zit al wat glijmiddel. Dat is lang niet voldoende voor anale seks, voeg er altijd extra aan toe.
  • Gebruik alleen glijmiddel op water- of siliconenbasis. Olie en vet tasten het condoom namelijk aan en maken het poreus. Kijk dus uit met vaseline, bodylotion, zonnebrandolie, massageolie, boter, slagroom en yoghurt. Ook als je ze voor het neuken hebt gebruikt, kunnen ze kwaad. Ze blijven nog een poosje op het lichaam zitten en kunnen het condoom aantasten als het ermee in aanraking komt. Sommige fabricanten van glijmiddels op waterbasis voegen prikkelende ingrediĆ«nten toe die warm of koud gevoel geven, maar die soms irriterend kunnen zijn. Een glijmiddel op siliconenbasis is neutraal, reuk en smaakloos, en irriteert de huid niet. Hou er rekening mee als je gevoelig bent.
  • Als vettig glijmiddel hebt gebruikt bij een speeltje zoals een dildo, dan zit het ook in je kont en kan het daar het condoom aantasten. In dat geval moet je 24 uur wachten tot je kunt neuken met een latex condoom. Je kunt wel een polyurethaan condoom gebruiken omdat dit bestand is tegen vet. Condooms van dierlijk weefsel beschermen niet voldoende tegen HIV.
  • Speeksel is geen alternatief voor glijmiddel! Het droogt te snel op, wat de kans op scheuren sterk verhoogt.