Is het condoom, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch gescheurd of afgegleden? Geen paniek! Het wil nog niet zeggen dat je nu hiv hebt opgelopen. Het blijft alleszins belangrijk om in het vervolg (weer) veilig te vrijen!

Wat als het condoom gescheurd is?

Zeker als het een keer is misgegaan, is het verstandig om je op hiv te laten testen. Als je er een heel slecht gevoel bij hebt of weet dat je partner seropositief is, kun je een PEP-kuur overwegen. PEP is een spoedbehandeling nadat je risico op hiv hebt gelopen. Met deze kuur moet zo snel mogelijk (= maximaal binnen 72 uur) na het condoomongeluk worden begonnen! PEP is geen kleinigheid. Je moet een maand lang hiv-medicijnen slikken, vaak met ernstige bijwerkingen. PEP is dus zeker géén alternatief voor veilig vrijen maar een paardenmiddel voor als je echt een serieuze kans op hiv-infectie hebt opgelopen.

Wat als het condoom is afgegleden?

Is het condoom in de kont afgegleden en kun je er niet met je vingers bij? Wacht dan tot het vanzelf (als je naar de wc gaat) naar buiten komt. Met andere acties (bijvoorbeeld het inbrengen van water om je darmen te spoelen) bereik je alleen maar dat het condoom nog verder naar binnen wordt gewerkt. Overweeg ook een hiv – test.