De Internationale Dag tegen Homofobie, jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop holebiorganisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Oorsprong

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.
Het verschil van IDAHO met evenementen als de Amsterdam Gay Pride en de Belgian Lesbian and Gay Pride is dat homo-organisaties en holebi’s bij die gelegenheden willen uitstralen dat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en zich er niet voor willen schamen, terwijl het er bij IDAHO juist om gaat aandacht te vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.
De slogan van de internationale campagne in 2008, “Homosexuality is NOT a sickness!” (homoseksualiteit is geen ziekte) illustreert dit.
IDAHO is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei.

Bron: Wikipedia

Regenboogvlag in Brugge?

Jong & HiB heeft namens de werkgroep Holebi’s van Stad Brugge een brief gezonden aan de Dienst Protocol en een fax gestuurd naar Dienst Vergunning met de vraag om van 6 mei tot 17 mei, tijdens de regenboogweek, een regenboogvlag te mogen uithangen op ‘t Zand. De vraag was nu heel specifiek, omdat het de jaren voordien niet mocht. Toen stond de meifoor nog op ‘t Zand en er dan geen vlaggemasten zijn. Omdat het dit jaar vroeger begon, was de foor al opgeruimd. De brief bleek nu spoorloos verdwenen te zijn bij beide diensten. Jong & HiB stelt graag een onderzoek in hoe het komt dat men een brief én een fax kan verliezen.

Gay pride in Brussel

Morgen is er de jaarlijkse optocht doorheen Brussel. Wij nemen er zelf niet aan deel, maar alle informatie kun je vinden op www.blgp.be
Gepost op 16 mei 2008 om 19u36