Nederland 2 toont zaterdag de gay classic ‘Beautiful Thing’, zowat de eerste populaire film over twee schooljongens die ontdekken dat ze op jongens vallen. Toen de film in 1996 uitkwam, startte er een hype. Twee jaar later werd de film een beetje van haar positie gehaald door ‘Get Real!’, ‘Like it is’ (1998), ‘Trick’ (1999) ‘Krampack’ (2000) die op hun beurt het onderspit moest delven voor ‘Summerstorm’ (2004). De vrouwelijke tegenhanger van Beautiful Thing is Fucking Amal (1998). Beiden zijn vaak aangewend als beeldmateriaal om in schoolverband het holebi-thema te bespreken.
Het verhaal

Een wondermooie coming-out fabel over twee Londense buurjongens (Jamie en Ste) die op elkaar verliefd worden, en pepermuntbalsem van The BodyShop op elkaar uit testen. Vinnige dialogen en leuke subplots tegen de grauwe achtergrond van een Engelse arbeiderswijk. Buurmeisje Leah, die gek is op Mamma Cass, dekt de jongens in, zodat Ste niet opnieuw klappen vangt van z’n broer en vader.
De Soundtrack

De soundtrack van de film is vooral bekend omwille van Mamma Cass, bandlid van de ‘The Mamas and the Papas’ en eigen liedjes als ‘Make your own kind of music’ (ook wel de muziek de speelt in de bunker van ‘Lost’) en ‘Dream a Little Dream Of Me’. De lijvige dame zou in haar braaksel gestikt zijn, en in de film zitten er enkele verwijzingen naar haar persoonlijkheid. Volgens Leah is Madonna is a een slet, en Mamma Cass het einde.