Acteur Heath Legder (28 jaar) is onverwacht overleden. Hij speelde de rol van homoseksuele cowboy Ennis Del Mar in de film Brokeback Mountain.

Heath Ledger begon zijn internationale carrière als homoseksuele zwemmer in de Australische serie S.W.E.A.T. (1996). Van Perth trok hij naar Sydney en op 19jarige leeftijd naar Amerika. In zijn korte carrière schitterde hij ondermeer in de films als 10 Things I Hate About You (1999), The Patriot (2000) naast Mel Gibson, A Knight’s Tale (2001), als homoseksuele cowboy in Brokeback Mountain (2005). Heath kreeg een Oscarnominatie voor zijn acteerprestatie in deze laatste. In recentere films was hij te zijn als de Joker in Batmans’ The Dark Knight (2006) en naast Cathe Blanchett als vertolking van Bob Dylan in I’m Not There (2006).

Op 22 januari 2008 is hij in de middag naakt en bewusteloos aangetroffen in zijn appartement in New York door het huispersoneel. Op het nachtkastje trof men twee soorten voorgeschreven anti-stresspillen aan en vrij verkrijgbare slaappillen. Ze konden hem niet wakker krijgen en medische hulp kwam te laat. Hij werd 28 jaar. De precieze doodoorzaak zal woensdag bekend worden gemaakt, maar veel bronnen speculeren een bewuste of onbewuste overdosis. Er is geen publiek verleden bekend over het overmatig gebruik van geneesmiddelen of andere feiten. Enkel zijn liefdesaffaires brachten de acteur in opspraak. Het bericht kwam erg onverwacht aan bij de pers.

De vrouw Alma (gespeeld door Michelle Williams) in Brokeback Mountain was tot vorig jaar ook zijn echte vrouw. Het koppel ging uit elkaar. Samen hebben ze een dochter, Mathilda Rose, van drie.

Bronnen: NY Times, Reuters
Gepost op 23 januari 2008 om 01u15