Jeroen en Thijs kwamen elkaar niet zomaar tegen. Dat gaat ook moeilijk als je zeventien en vijftien lentes jong bent. Want waar kun je als jonge homo of lesbo elkaar ontdekken? Dat ze elkaar tóch wisten te vinden kwam door een nieuw initiatief van de Stichting Vrienden van de Nederlandse Gay Krant: de profielensite voor jongeren, 18min.eu.

“Ik ben deze site ontzettend dankbaar”, schreef Jeroen op 18min.eu. De site ging afgelopen maand van start en is van en voor homo- en lesbojongeren onder de achttien jaar. Wie een profiel aanmaakt, wordt eerst goed gescreend. “Daar ben ik blij mee”, vindt Thijs, “ik zit niet te wachten op ‘oude mannetjes’.” De twee ontdekten elkaar op deze site en hadden daarmee de primeur het eerste verliefde puberstel te zijn op 18min.eu. “Het was Jeroen die het eerste berichtje zond”, herinnert Thijs zich. “Hij woont in Nieuwegein, zo’n veertien kilometer van waar ik woon. Het klikte gelijk.”

Al snel besloot Thijs de stoute schoenen aan te trekken en met een vriend naar de supermarkt te fietsen waar Jeroen een bijbaantje heeft. “Het bleek dat hij net aan zijn werk wilde beginnen. We liepen tegelijk de deur binnen en ik wist meteen dat híj het was. Ik was helemaal verkocht. Helaas was er geen tijd om nog even te praten want een zeurende collega eiste al zijn aandacht op.”

Het ging daarna snel. Er volgde een bioscoopje, inclusief problemen met een lekke band, en nu zoeken de jongens elkaar zo vaak als het kan op. Ze hebben continue last van vlinders in hun buik. Jeroen: “Ik vind álles
aan Thijs leuk, al zijn z’n ogen het mooist. Net zo belangrijk is dat we over alles kunnen praten, het klikt enorm.” Thijs: “Jeroen is geweldig als hij lacht. Verder is het een mooi totaalplaatje; ik voel me heel goed als ik
bij hem ben. Zelfs al zou ik geen homo zijn, dan zou hij nóg mijn beste vriend zijn geworden.”
De twee maken woelige tijden door. Jeroen: “De eerste keer dat ik Thijs ging zien had ik mijn vader een brief geschreven waarin ik het een en ander uitlegde. Mijn moeder wist het al, maar ik zag er enorm tegenop
mijn vader te informeren. Op de fiets kreeg ik een sms’je van hem: ‘Ik heb het er erg moeilijk mee, maar we komen er wel uit’. Dat vind ik geweldig en het luchtte op. Je bent toch immers familie samen?” aldus
de vwo’er. Havo-leerling Thijs: “Thuis weten ze nog niet echt wie Jeroen precies is. Ik heb gezegd dat het een vriend is die bij de supermarkt werkt. Het juiste moment komt nog wel.”

Ze zijn blij dat ze ieder op een school zitten waar voorlichting over homoseksualiteit wordt gegeven. Jeroen: “Al denk ik niet dat een uurtje voorlichting mensen kan veranderen. Die verandering vindt volgens mij pas plaats als je iemand kent met wie je goed kunt opschieten die homo blijkt te zijn. Dan zie je in dat ‘ze niet allemaal hetzelfde zijn’. Als we jongeren dus kunnen stimuleren gewoon zichzelf te zijn heeft dat – denk ik – meer effect. De vraag is dan alleen hoe…” Thijs: “Het was wel grappig, er zat een echte homofoob in onze klas. Toen die voorlichting kwam, leidde dat tot heel felle discussies. Dat ging er hard aan toe, tot die bewuste jongen er na een tijdje achter kwam waar hij eigenlijk mee bezig was. Daarna is hij een stuk bijgedraaid.”

De site 18min.eu hebben ze elk op andere wijze ontdekt. Jeroen: “Ik las er over op een jongerensite en heb me aangemeld. (Met een knipoog naar Thijs:) De site is daarna heel belangrijk voor me geworden.” Thijs: “Ik wilde een profiel op een gewone gaysite, maar ik was te jong en mijn IP-adres werd door ze geblokkeerd. Toch las ik er in een column over 18min.eu en heb me aangemeld. Ik vind het belangrijk dat je er met jongens van je eigen leeftijd bent, dan kun je je wat vrijer opstellen. En, ik kwam er Jeroen tegen.”

Beide jongens hopen dat de site verder uitgroeit. “En als er voldoende jongens een profiel hebben zou een ontmoetingsdag errug leuk zijn. Dan zie je eens wie er allemaal achter die fotootjes schuil gaan.” En hun eigen toekomst? (Lachend) ”We hebben het al over trouwplannen gehad.” Jeroen: “Nee serieus, volgend schooljaar zijn we allebei klaar en willen we doorstuderen. Thijs wil de pedagogische academie gaan doen en ik weet het nog niet. Wie weet iets met religies, want dat boeit me zeer. En dan kunnen we in een stad wellicht een kamertje zoeken. Hoe groot die dan is, doet er niet toe, als we maar samen kunnen zijn.”

Bron: Gaykrant.nl

Meer info?

www.18min.eu
Gepost op 21 oktober 2007 om 12u50