Vrijdag toont Jong en HiB een campy curiositeit; het Spaanse “20 Centimetros”. Het werk van regisseur Salazar kan je gerust vergelijken met dat van zijn flamboyante landgenoot *Pedro Almodóvar*. Beide regisseurs casten graag boeiende vrouwen in de hoofdrollen of mannen die vrouw willen zijn. En dat is met deze film niet anders.

Marieta, een narcoleptische transseksueel, valt op de meest ongelukkige momenten in slaap. Tijdens deze slaapaanvallen is Marieta (geboren Adolfo) in haar dromen een echte vrouw. Ze bezingt haar emoties in een grote musical met over the top choreografieën waarin zij schittert als een diva. In de realiteit werkt Marieta hard om te sparen voor de operatie die de laatste 20 cm zal verwijderen.
De keuze van Madrid als locatie – de stad waar Almodóvar vanaf midden jaren ’70 de meeste van zijn films schrijft, regisseert en produceert – en de voorliefde voor campy situaties maakt 20 Centimetros helemaal “Almodóvariaans”: Marietta valt voortdurend in slaap tijdens haar “diensturen”…, ze leeft samen met een cellospelende dwerg, die er overigens zeer cool uit ziet, en wordt verliefd op een sjouwer in een groentenmarkt die er meer het perfect fotomodel staat te wezen dan te werken). Wie houdt van het werk van de Spaanse meester mag deze film zeker niet missen.

Afspraak om 21u aan de Republiek voor de film (film start om 22u30)
Gepost op 21 maart 2007 om 02u54