Timo Descamps acteert in Spring en maakte furore als zanger in Steracteur Sterartiest , naast het inspreken van een rol in de Pixar-pinguïn-movie Happy Feet. In De Standaard letteren (van 12 jan 07) haalt de populaire twintiger een boeiend gegeven aan.

Ondanks zijn schaarse leesuren herleest Timo Descamps zijn lievelingen. “Er heerst soms zo’n geweldige sfeer dat ik er nog eens wil inkruipen. Zoals je een verliefdheid opnieuw wilt beleven ook al is die al voorbij.” Over de liefde blijft hij mysterieus. “Laat ze maar denken. Ik wil me nog niet vastpinnen. Die vrije visie vind ik ook in The End of Gay (and the Death of Heterosexuality) van Bert Archer, een columnist met boeiende ideeën over ons seksuele zelfbeeld. Normaal gezien lees ik enkel non-fictie als het moet, bijvoorbeeld voor mijn eindwerk over demagogie. Soms haal ik ook boeken over het heelal in huis. Opnieuw dat onbereikbare, zeker?” (…)
“Tijdens mijn jaar Engelse taal- en letterkunde heb ik van Shakespeare en co geproefd, maar die studie viel niet te combineren met mijn job. Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan.”
Onder de kerstboom legde hij geen boeken. “Aan mijn ouders gaf ik een verwenweekend. Na de chaos van Steracteur Sterartiest zijn die arme mensen dringend toe aan rust.. ”

De Canadese Bert Archer schrijft in zijn debuut over het homo-identiteit als een fase die wegkwijnt. De homocultuur beweegt zich steeds meer naar het mainstream-gebeuren en hetzelfde overkomt “de heterowereld”. Beiden groeien naar elkaar toe waardoor men geen archimedespunt meer kan innemen rond de categoriën van onze seksuele geaardheid en identiteit. De muren van het hokjesdenken lijken gesloopt en worden ambigu. Een van de redenen voor die beweging is dat iconen in de media (Madonna, Calvin Klein, David Beckham ..) en tv-series en films als Will & Grace, Dawsons Creek, Disney’s High School Musical,.. die evolutie vertegenwoordigen.

Ook voor Timo Descamps is er een plaats weggelegd is in dat rijtje iconen. In het vorig seizoen van de populairste Vlaamse jeugdserie Spring, kwam Xavier (gespeeld door Dami Corlazzoli) te weten dat het personage Jo (Timo Descamps) homo is, toen zijn ex-vriend Ben terug opdook, nadat hij jaren van hem niet gehoord of gezien had en verdween zonder Jo iets te laten weten.

Ketnet toont eveneens de nieuwe reeks van de Canadese serie Degrassi: the Next Generation haalt het holebi-thema uit de taboe sfeer, en maakt het bespreekbaar onder schoolvrienden. En ook in series als W817 werd het niet onberoerd gelaten. Dergelijke mediafiguren en personages vormen een referentiepunt voor jongeren die op zoek zijn naar hun eigen seksuele geaardheid en identiteit, wanneer ze in hun directe omgeving geen jongeren kennen die op dezelfde lijn zitten of terecht kunnen. De visie van Archer is gebaseerd op een vaststelling en ideologische doelstelling die leeft bij de geëmancipeerde samenleving. In landen waar homoseksualiteit nog onbespreekbaar is of strafbaar staat men nog ver af van dergelijke houding tegenover ons seksueel zelfbeeld.

Bron: De Standaard, 12-01-07. Consumentenzaken een artikel van Katrien Steyaert