Ierland is door in de halve finale met de ballade Together. Een liedje over liefde, liefde tussen twee mannen. De inzending werd niet vertoond in Rusland omdat het homoseksualiteit propageert. In Rusland is er een anti-homowetgeving van kracht, wat betekent dat er niets over homo’s op tv mag worden uitgezonden. De video van Together valt daar dus ook onder.

De jonge Ier Ryan O’Shaughnessy is in zijn thuisland vooral bekend als acteur. Na negen jaar de rol van een weesjongen te hebben gespeeld ging de focus naar zijn muzikale carrière. Eerst maakte hij deel uit van de boysband Mission 4, maar na een jaar hard werken ging hij weer studeren en volgde lessen om zelf liedjesteksten te schrijven.  In 2012 kwam hij terecht in The Voice of Ireland. Datzelfde jaar dook hij op in Britain’s Got Talent. Nadien brengt hij zijn eerste single uit; No Name. Hij haalt er zowel in zijn thuisland als in het Verenigd Koninkrijk de hitlijsten mee. Na heel wat optredens in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, gaat Ryan de komende maanden, ook nog na het Songfestival, een tournee houden in de Verenigde Staten.

Ierland heeft van alle landen het vaakst het Eurovisiesongfestival gewonnen, maar het was reeds vijf jaar geleden dat Ierland het tot in de finale heeft gehaald. Benieuwd of ze de trofee opnieuw naar huis mogen nemen? Je komt het te weten zaterdag 12 mei tijdens de live show.

Geen Eurosong in China

De Chinese zender Mango mag het Songfestival niet uitzenden. Eurovisie straft de zender omdat de eerste halve finale gecensureerd werd. In de uitzending ontbraken de inzendingen van Ierland en Albanië. Ook werden regenboogvlaggen in het publiek geblurd. Mango nam waarschijnlijk aanstoot aan Albanië omdat de zanger en gitarist tatoeages hebben. Recentelijk werden die op tv verboden omdat ze vulgair zouden zijn. Dat zou betekenen dat ook Waylon (Nederlandse inzending) niet te zien zou zijn geweest. De Ierse zanger Ryan O’Shaughnessy werd naar verluidt geweerd omdat zijn bijdrage, Together, over de relatie tussen twee mannen gaat. Sinds 2016 is het verboden homorelaties te tonen op de Chinese televisie.

Bron: NOS