In steden als Londen of Parijs is het intussen een goede en noodzakelijke gewoonte: inwoners met Afrikaanse roots, migranten of asielzoekers die het continent dienden te verlaten omdat ze LHBT (Lesbisch, homo, biseksueel of transgender) zijn en hun sympathisanten organiseren het protest tegen het beleid dat ze zelf dienden te ontvluchten. Donderdag 3 april gebeurde dit voor het eerst in België. Aanleiding is de Europees-Afrikaanse top in Brussel.  De actie wordt georganiseerd door ‘Why Me‘, de zelforganisaties voor Afrikaanse holebi’s en transgenders.

Drie sporen, één doel

MANIFESTATIE: op donderdag 3 april waarop de premier aanwezig was.
OEGANDA: Het Belgische federale parlement stemt op 24 april over een resolutie waarin de recente  evolutie in Oeganda veroordeeld wordt. In Oeganda werd rond de jaarwisseling de ‘Wet tegen homoseksualiteit’ ingevoerd. Wie veroordeeld wordt krijgt levenslang. Ook het ‘promoten’ van homoseksualiteit wordt verboden. Dat betekent onder meer dat elke vorm van aidspreventie (het promoten van veilige seks tussen mannen) strafbaar wordt. De resolutie koppelt voor het eerst in de Belgische politieke geschiedenis ontwikkelingssamenwerking aan non-discriminatie voorwaarden voor LHBT en is dat opzicht historisch.
NIGERIA: het derde spoor is een open brief aan Elio Di Rupo  “Help holebi’s in landen waarmee België bilaterale contacten heeft, door het beschermen van personen in gevaar en het creëren van veilige havens met de medewerking van NGO’s en andere gezagsvolle instanties in de regio.  We pleiten ook voor een budget dat het mogelijk maakt om de culturele uitwisseling te verhogen met landen die dit het meeste nodig hebben.”

Meer info?

http://www.why-me.be/