A4_web_Jongens_water_NL

Jongens vertelt het verhaal van de jonge Sieger. Sinds de dood van zijn moeder woont hij samen met zijn vader en zijn rebellerende broer Eddy. Hij focust zich op atletiek en wordt geselecteerd voor een estafetteteam dat meedoet aan het Nationaal Kampioenschap. Zo ontmoet hij de onvoorspelbare Marc.

Het eerste wat opvalt aan de film is hoe mooi alles in beeld is gebracht. Uitstekend camerawerk en licht zorgen ervoor dat het verhaal bijna aanvoelt als een eigen herinnering. De hoofdpersonen zijn zeer goed neergezet door de jonge acteurs Gijs Blom en Ko Zandvliet. Hun vriendschap en opbloeiende liefde zijn zo overtuigend gespeeld dat het lastig is om te geloven dat beide jongens in het echt helemaal niet op jongens vallen!

Het verhaal speelt zich af in een niet nader genoemd dorp. Dit voegt zeker wat toe: de ons-kent-ons-sfeer die op zulke plaatsen heerst, wordt goed weergegeven en draagt bij aan het conflict van hoofdpersoon Sieger. Al met al is Jongens een prachtige, herkenbare film en een goede combinatie van coming-of-age en romantiek, met een einde dat bij iedereen een ‘aawh’ ontlokt.

Mischa Kamp, de regisseur van Jongens, vertelt dat ze al langer een liefdesverhaal tussen twee jongens wilde filmen. “Ik heb tijdens het filmen wel een jong publiek in mijn hoofd gehad, maar ik denk dat een goede film voor iedereen leuk is, jong of oud. Het grootste verschil tussen een jongerenfilm en een film voor volwassenen is dat je bij een jeugdfilm sowieso een positief einde moet hebben.”

Ze legt ook uit waarom ze graag een film wilde maken over homoseksualiteit. “Ik kende dat eigenlijk helemaal niet als thema in Nederlandse jeugdfilms. Ik denk dat het de plicht is van de publieke omroep om een breed, gevarieerd aanbod aan films uit te zenden. Daarnaast ben ik dol op liefdesverhalen, en zijn verhalen van homoseksuele vrienden vaak veel spannender dan die van hetero’s, omdat er vaak ook  een geheime kant aan zit.”

Acteur Jeffrey Hamilton benadrukt ook het belang van dit soort films op de publieke omroep. “Zolang mensen gediscrimineerd worden om hun geaardheid, is het belangrijk om er films over te maken. Want als je er heel veel over ziet, vanaf een jonge leeftijd, wordt het vanzelf normaal.”

Stijn Taverne, die de beste vriend van Sieger speelt, sluit zich hierbij aan. “Hopelijk kan deze film aan jonge homo’s laten zien dat het lastig is om te ontdekken dat je op jongens valt, maar ook dat het  belangrijk is om eerlijk te zijn. Vooral tegen jezelf.”

Bron: Expreszo

Ons oordeel

De goed geacteerde en visueel aantrekkelijke film brengt het wikken en wegen van homoseksualiteit in de beginfase pakkend in beeld. De speelfilm is een goede introductie om een thema als holebiseksualiteit bespreekbaar te maken in het secundair onderwijs, ook al zullen jongeren de soms wat trage vooruitgang in het groeiend besef van het hoofdpersonage, als ietwat slaapverwekkend ervaren.

Herbekijk de film op http://www.npo.nl/zappbios-jongens/09-02-2014/NPS_1238783