Vlaamse holebi-jongeren worden vaak nog gezien als iemand met een zieke geest, die kiest om zo te zijn. Nederlandse studies dit jaar naar holebitolerantie bevestigen het onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt uit 2009. De homofobie neemt toe, vooral bij jongens, en is steeds extremer. Algemene aanvaarding neemt toe, maar er zijn verschillen.

Het onderzoek van 2009 werd afgenomen bij meer dan 4000 jongeren tussen 12 en 21 jaar. Daaruit kwam voort dat 1 op de 5 Vlaamse jongens liever niet wil gezien worden met een holebi. Geen homo wil in zijn sportclub of vereniging. Bij de meisjes is dat minder dan één op tien. Lesbische meisjes kunnen ‘sexy’ zijn terwijl dat twee jongens die met elkaar naar bed gaan, door sommige jongens als ‘vies’ worden omschreven.

Jongens staan negatiever tegenover holebi’s dan meisjes. Mannen hebben meestal traditionelere opvattingen over de rollen van mannen en vrouwen in de maatschappij. Meisjes met wisselende partners zijn sletten, jongens met veel vriendinnen zijn players.
Jonge heteromeisjes hebben minder ouderwetse ideeën over het gepaste gedrag van jongens en meisjes. Ze staan ook positiever ten opzichte van holebi’s en bouwen bijvoorbeeld sneller vriendschappen met homo’s uit. Samen jongens spotten, is dan een gezellige bezigheid. Daartegenover durven weinig heterojongens het aan om zich uit te spreken over de ‘looks’ van andere jongens. Volgens de onderzoekers zou hun mannelijkheid en heteroseksualiteit hierdoor in vraag kunnen worden gesteld.

Zelfverzekerde lesbische meisjes met kortgeknipt haar die aan het skateboarden slaan kunnen al op minder bijval rekenen. 1 op 4 heterojongeren stoort zich aan een meisje dat zich ‘als een jongen’ gedraagt. Lesbische meisjes zijn blijkbaar vooral leuk als ze binnen een bepaald ideaalbeeld passen. Lesbiennes kunnen het dus best wel moeilijk krijgen op school. 4 op 10 van de meisjes die lesbisch of bi zijn, kreeg ooit al te maken met verbaal of psychisch geweld omwille van hun geaardheid.

Een aantal jongeren denkt dus nog in hokjes en vakjes als het over jongens/mannen en meisjes/vrouwen gaat: over hoe jongens en meisjes eruit zien, wat ze doen en zeggen, en op wie ze verliefd kunnen worden. Gelukkig is dat een behoorlijke minderheid geworden. De meeste jongeren houden er net van dat holebi’s ‘buiten de lijntjes’ van die hokjes durven kleuren.

 

Bron

www.klasse.be, www.demorgen.be, www.allesoverseks.be