Via het nieuwe format ‘I am Curious: Pink!’ onderzoekt het Gentse Art Cinema OFFoff, hoe gay subcultuur gerepresenteerd wordt in radicale cinema.

Art Cinema OFFoff is een kleine bioscoop met 50 zitjes voor experimentele film in het Begijnhof Ter Hoye in de Lange Violettestraat 237 in Gent. Ze vertonen op maandag experimentele, avant-garde en underground films en hebben van tijd tot tijd lezingen en live muziekbegeleiding bij films. De films zijn soms erotisch, maar ook vaak non-narratief waarbij de nadruk op de vorm van de film ligt, en er zijn ook documentaires. De titel “I am Curious: Pink!” verwijst naar de schandaalfilms uit de jaren zeventig van Victor Sjöman ‘I am Curious: yellow’ en ‘I am curious: blue’.

Maandag 3 mei  20:30

Lot in Sodom/Sodom/Nitrate Kisses

Het Amerikaanse duo Watson (1894-1982) & Webber (1871-1947) (bekend van The Fall of the House of Usher, 1928) verfilmde in 1933 het Bijbelse verhaal over de zondige stad waaruit Lot wegvluchtte. Lot in Sodom biedt voor zijn tijd wellicht één van de meest erotische representaties van het mannelijk lichaam. Gespierde lijven voeren een sensuele verleidingsdans op in deze obscure film die je kan vergelijken met de Europese avant-gardecinema van Jean Cocteau en Man Ray.

Luther Price maakt controversiële films op super 8-formaat, bewerkt de pellicule en wordt in live performances zelf de incarnatie van zijn werk. In het Bijbels geïnspireerde Sodom (1989) zien we dertien minuten lang expliciete beelden van parende mannen. Gregoriaanse gezangen zorgen voor een gewijde sfeer. De film werd ooit geweerd uit het New Yorkse Gay and Lesbian Film Festival omdat de beelden een homofobe inhoud zouden hebben. De manipulaties van de cineast veranderen seventies porno in een visioen van de hel vol pathos en brandende passie.

Nitrate Kisses is de eerste film van queer cineaste Barbara Hammer (°1939) in een drieluik over de geschiedenis van de homobeweging en de representatie van homoseksuelen en lesbiennes in media. In deze experimentele documentaire mixt ze interviews met liefdesscènes en found footage. We bemerken onder meer een fragment uit de historische film Lot in Sodom van Watson & Webber.

Meer info?

http://www.offoff.be/event.php?la=nl&i=141&date=1272837600