Eén op de zes therapeuten in Groot-Brittannië heeft ooit al geprobeerd om een patiënt te genezen van homoseksualiteit. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Seksuele gevoelens
17 procent van de Britse therapeuten heeft minstens één patiënt geholpen om niet langer seksuele gevoelens te koesteren voor mensen van hetzelfde geslacht, hoewel er helemaal geen bewijs bestaat dat zoiets mogelijk is. Dat blijkt uit een enquête bij 1.400 mentale hulpverleners in Groot-Brittannië.

Religie en discriminatie
Daarnaast bleek dat 4 procent van de therapeuten en psychiaters zouden proberen de seksualiteit van een patiënt te veranderen als dat gevraagd werd. Sommigen gaven toe dat religie hun drijfveer was omdat die voorschrijft dat homoseksualiteit pervers en gevaarlijk is. Anderen beweerden te willen voorkomen dat hun patiënten gediscrimineerd zouden worden, of ongelukkig te zijn omdat ze niet heteroseksueel zijn. Therapie als manier om de seksualiteit van mensen te veranderen wordt door sommige christelijke organisaties gepromoot. In Amerika worden er voor tieners zelfs trainingskampen georganiseerd, ze leren er hun geloof te gebruiken om hun seksualiteit te veranderen.

Schade berokkenen
Onderzoeker Michael King zegt dat er geen bewijs bestaat dat mensen genezen kunnen worden van homoseksualiteit. Dit kan zelfs schade berokkenen aan de mentale gezondheid van de patiënten. Het is dus zeer verontrustend dat therapeuten deze ‘dienst’ aanbieden. “De beste manier om deze mensen te helpen is ze te leren aanpassen aan hun situatie en te tonen dat er niets mis is met hun seksuele geaardheid. Zowel professionals uit de gezondheidszorg als de gehele maatschappij moet helpen het vooroordeel ten opzichte van homoseksuelen te doen verdwijnen.”

Bron: HLN (ep)