Als je een risicocontact hebt gehad, vraag je best zowel een hiv- en een soa-test. Maar om de uitleg over beide testen duidelijk te houden, hebben we de informatie hier opgesplitst.
+ De soa-test

1) “Waar kan ik een soa-test laten doen?”

Je kunt een soa-test doen bij een huisarts of in een aidsreferentiecentrum (ARC).

2) “Hoe verloopt een soa-test?”

Een soa-test begint met een gesprek over je klachten, als je die hebt, en over het risico dat je hebt gelopen. Bereid je erop voor dat je moet vertellen wat je met je sekspartner(s) hebt gedaan.
Alle soa kunnen worden opgespoord. Soms kan een besmetting met een soa door één enkel onderzoek worden aangetoond. Het is echter ook mogelijk dat je met meerdere soa tegelijk bent geïnfecteerd. Een combinatie van een onderzoek van de geslachtsorganen, bloedonderzoek en urineonderzoek is dan ook nodig om een volledige soa-check te doen. Deze stalen worden vervolgens onderzocht in klinische laboratoria en de resultaten worden door de dokter aan jou gecommuniceerd.

3) “Hoe snel kan een soa worden vastgesteld?”

Van sommige onderzoeken zijn de uitslagen heel snel bekend, andere uitslagen kunnen enkele weken op zich laten wachten. Let wel op, de vensterperiode (de tijd tussen de besmetting en het moment waarop de ziekte opgespoord kan worden) verschilt nogal van soa tot soa.

De meeste soa (chlamydia, gonorroe, herpes, syfilis) kunnen al zes weken na de besmetting worden vastgesteld. Voor hepatitis B kan dit variëren van één tot zes maanden, voor genitale wratten zelfs van één tot negen maanden.

4) “Hoeveel kost een soa-test?”

Hoeveel een soa-test kost is moeilijk exact te bepalen. De kostprijs is afhankelijk van de prijs van de consultatie, het honorarium van de laborant en het onderzoek van de stalen. Als je bent aangesloten bij een mutualiteit wordt het onderzoek volledig terugbetaald, zelf betaal je nog het remgeld van de consultatie en het honorarium. Ook dat is moeilijk te bepalen omdat niet elke dokter evenveel vraagt voor een consultatie.
Bovendien moet je soms terugkeren voor de behandeling en moet je dus meerdere consultaties betalen. Soms zal een dokter je ook aanraden om je te laten vaccineren tegen hepatitis, die vaccinatie wordt niet terugbetaald.

Meer info?

www.cgsobrugge.be
www.takecareweek.be

Gepost op 22 november 2008 om 13u08