De Amsterdamse Pride botenparade vaart vandaag terug uit op de ‘roze inclusieve zaterdag’ begin augustus. Het was ooit een voorstel van Jong & HiB om het kleinschalig over te doen op de Brugse reitjes, maar daar was het stadsbestuur nog niet klaar voor.

Olleke hing deze week in Brugge de nieuwe pridevlag uit, die je vanaf nu in heel wat grootsteden ziet. De nieuwe vlag is een ontwerp van grafisch ontwerper Daniel Quasar. Met de vijf kleuren die hij aan de vlag heeft toegevoegd wilde hij een grotere nadruk leggen op ‘meer inclusie en vooruitgang’. De kleuren zwart en bruin vertegenwoordigen de gemarginaliseerde queer gemeenschappen van kleur, naast de witte, roze en lichtblauwe strepen die zijn overgenomen van de Transgender Pride vlag ontworpen door Monica Helms in 1999. De pijlvormige toevoeging zorgt voor een inclusievere Pride vlag, ook wel de Progress vlag genoemd. Daniel gaf aan dat de zwarte en bruine strepen daarnaast symbool staan voor de personen in de gemeenschap die met HIV of AIDS leven, en hen die we daaraan verloren zijn.