De laatste jaren worden tal van maatregelen genomen die de privacy van burgers in het gedrang brengen, zonder dat hierover een uitvoerig publiek debat wordt gevoerd. Enkele recente voorbeelden hiervan zijn het bewaren van telecommunicatiegegevens, de nieuwe wet op Bijzondere Inlichtingenmethoden (BIM) en de alomtegenwoordigheid van camera’s in het straatbeeld. Als er hierover al een publiek debat plaatsvindt, krijgt men vaak de misleidende slogan “Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen” te horen. Maar is dat wel zo?

Brugge houdt bewoners in de gaten

Ook in Brugge zijn er veel camera’s te vinden die alles in de publieke ruimte in de gaten houden, niet zelden zonder geluidsopnames. ‘De lusten van het uitgaansplezier in onze stad brengen ook lasten mee’, zegt de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). (Bron: Het Nieuwsblad) Met deze uitspraak herleidt hij in een klap alle mensen die uitgaan tot potentiële verdachten. Wij stellen ons vragen bij de hoofdreden voor het plaatsen van camera’s. Werken ze preventief? De rellen in Engeland tonen aan van niet.

Cameraspotting

De Liga voor Mensenrechten organiseert daarom een nieuwe “cameraspotting”. Hierbij is het de bedoeling om het Vlaamse camera-landschap in kaart te brengen en zo de wildgroei van bewakingscamera’s aan te klagen. Tegelijkertijd gaan we na of de opgestelde camera’s wel geplaatst zijn volgens de regels die de privacycommissie oplegt.

We geven iedereen ook de kans om tijdens het spotten hun fantasie de vrije loop te laten. Hang een ballonnetje voor de camera, voer een toepasselijk toneelstuk uit, voorzie een camera van (on)gepaste attributen, … Degene die het meeste camera’s heeft gespot krijgt onze enige echte privacy-prijs! We plannen de cameraspotting de begin oktober. Heb je interesse? Contacteer ons dan