Ondanks de wanhopige zoektocht van miljoenen vrouwen (en mannen) naar de ‘g-spot’, dat mysterieuze plekje in een vrouwenlichaam dat garant zou staan voor seksueel plezier, bestaat dat plekje niet. Tot die conclusie, zo schrijft de Sunday Times, kwamen wetenschappers aan het Londense King’s College.

Omdat veel vrouwen niet met hetzelfde gemak seksueel bevredigd raken als mannen, was het goed nieuws toen professor Beverly Whipple in de jaren vijftig de aandacht vestigde op een ophefmakende Duitse ontdekking. Ene Ernst Gräfenberg had toen namelijk ontdekt waar de erogene zone zat die vrouwen tot een climax kon helpen brengen, en Whipple gaf daar de naam ‘g-spot’ en heel veel publiciteit aan. De Amerikaanse hoogleraar onderzocht vierhonderd vrouwen en publiceerde hoopgevende resultaten over die hypergevoelige zenuwuiteinden.

In de halve eeuw die sindsdien is verstreken, werd hevig gediscussieerd over het bestaan van dat plekje, maar nu hebben Britse vorsers uitgemaakt dat het niet bestaat. Ze onderzochten 1.800 Britse vrouwen en concludeerden: ‘Vrouwen mogen dan zeggen dat het bezit van een g-spot samenhangt met dieet of lichaamsbeweging, maar in werkelijkheid is het vrijwel onmogelijk er concrete sporen van te vinden’, aldus de auteur van het rapport, professor Tim Spector. ‘Dit is verreweg het grootste onderzoek ooit en het toont duidelijk aan dat de idee van een g-spot puur subjectief is.’ Aan het onderzoek namen tweelingen deel. Als een helft van een identieke tweeling zei dat ze een g-spot had, moest de ander dat ook hebben, aangezien zij hun genen delen. Dat bleek echter niet zo te zijn, dus gaat het volgens professor Spector om een mythe.

De meeste artsen hebben altijd al twijfels gehad bij het bestaan van de g-spot. Volgens gynaecoloog Gedis Grudzinskas ‘bewijst dat onderzoek het verschil tussen populaire wetenschap en biologische of anatomische wetenschap’.

Toch is de zoektocht naar het plekje hiermee niet afgesloten. Want professor Whipple wil van geen toegeven weten en beschreef de Britse studie als ‘foutief’ omdat geen rekening was gehouden met bepaalde seksuele technieken en geen lesbische vrouwen waren ondervraagd.

Voorts klaagt ze dat ‘er geen rekening is gehouden met het feit dat tweelingen doorgaans niet dezelfde seksuele partner hebben’. In het Journal of Sexual Medicine, dat de resultaten van de Britse studie publiceerde, werd al aangekondigd dat over het thema een groot debat zal worden georganiseerd.

Bron: bpr (belga)
Gepost op 4 januari 2010 om 12u51